Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Идея за „Балкантурист“ меню раздели бранша на две

  16.08.2020 12:11  
Идея за „Балкантурист“ меню раздели бранша на две

Дона МИТЕВА

Ще има ли „Балкантурист“ меню в ресторантите? От бранша мненията са  „за“ и „против“ набор от ястия и питиета,  да се предлагат на чужденците като традиционно меню, а акцентът да е върху родните храни и напитки.

Твърдо „за“ е председателят на Регионалната туристическа камара  в Бургас Иван Иванов. „Спомням си едно време в Слънчев бряг имаше култово заведение, където се предлагаше българска национална кухня. Чужденците се редяха на опашка  и чакаха търпеливо, за да опитат ястията. Готвачът бай Минчо беше виртуоз“, разказа доайенът на туризма в Бургас, на който част от живота и трудовата биография са пряко свързани с най-големия туристически комплекс по Черноморието.

 По негови думи това е и начинът да се противопостави по своеобразен начин българската кухня на всички останали - китайски, ливански, американски и какви ли не други.

 Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии - Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов обсъдиха преди дни идеята за създаване на традиционно българско меню. Основната цел на проекта е да се направи професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню.

Министърът поясни, че вече е стартирана работа по менюто, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите в курортите. Тя настоя за ускорена работа по него, за да може в най-скоро време да бъде предложено на бранша. „Според мен е важно да се акцентира на родните храни и туристите да могат да се ориентират, че това е типичната за страната кулинария“, обясни министър Николова. И добави, че през последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и затова е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България.

Не липсват обаче и противници на тази идея. Гурме-експерти са категорични, че такива менюта е възможно да бъдат създадени единствено и само на базата на местните, регионални продукти, които да се използват в кухнята. Такива продукти обаче по техни думи у нас няма. А ако някъде има, то никаква не е гаранцията, че могат да бъдат набавяни в необходимите количества, необходими за такова меню.

Някои от противниците на „Балкантурист“  менюто отиват и още по-далеч, подозирайки, че в проекта има и определена връзка, която цели усвояването на финансови средства. И след формирането на менюто то ще потъне в забвение.

„Такова меню е в интерес на туриста. Така ол-инклузив-ът ще отстъпи място на обслужването „ала карт“. По този начин ще се вдигне и нивото на предлаганата кухня“, категоричен е Иванов. Той е убеден, че този проект няма как да се реализира изведнъж, но е оптимист, че във времето може да се наложи като успешен.

Дори голяма част от млечните продукти, които са част от визитната картичка на България се произвеждат с вносно сухо мляко или млечен концентрат, внесен основно от Холандия, подчертават противниците на идеята.

Старите ресторантьори по традиция си преценяват оборота през лятото по продадените порции таратор. „Когато тараторът е направен от истинско кисело мляко, което е заквасено от готвача на заведението от прясното мляко, издоено от крави, които пасат в съседните села, се усеща от потребителите. А щом се поръча студена супа, обикновено следва топло основно, после бира и оборотът се трупа“, обяснява човек от бранша.

Георги Христов, готвач от 16 години, който в момента работи в четиризвезден хотел на Слънчев бряг, е категоричен, че подобно меню няма как да се случи, защото всеки собственик на хотел избира каква форма на изхранване на туристите да предложи. „В зависимост от броя на звездите и предлаганите типове изхранване е формиран и храноденът. Дори и да се спуснат някакви менюта, убеден съм, че ще има собственици на хотели, които няма изобщо да се съобразят с тях, та дори и под заплаха да им се налага да плащат някакви рестрикции. Работил съм на различни места. Минал съм и през различни позиции, за да знам, че основното е да излезе накрая сметката на собственика“, казва готвачът. Освен това той залага на тезата, че няма нито едно ястие, което да е категорично документирано като национално. „Единствено шопската салата, и то редена: най-отгоре настъргано сиренето, в средата краставицата, и то задължително обелена и като основа доматите – това е салатата, която е официално наша“, категоричен е готвачът и под формата шега резюмира: „Колкото ще има сезон през октомври в Слънчев бряг, толкова ще има и „Балкантурист“ меню в ресторантите“.

Двете страни - Министерството на туризма и  пловдивското учебно заведение вече имат договорка университетът да сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Друг е въпросът доколко те ще бъдат в услуга на туристическия бранш и ще се приложат на практика.

От няколко години се работи по проект за Черноморска кухня, която обединява характерни блюда от всички държави, които имат излаз на морето. Като стратегическата цел е да бъдат оформени заведения, които да предлагат едни и същи храни и напитки независимо в коя държава, граничеща с Черно море, се намират.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил