Сряда, 03 Фев 2021
    
Общество

Над 70% от българите готови да сменят работата си за по-висока заплата

  16.08.2020 09:25  
Над 70% от българите готови да сменят работата си за по-висока заплата

73 % от заетите са готови да потърсят нова работа заради ниска заплата. Това показва проучване на пазара на труда, преди пандемията.

Според данните стресът и лошото отношение на началника са другите два водещи фактора за промяна на местоработата.

Ниска заплата или ново предизвикателство? Този въпрос си задават все повече хора. Според проучването три четвърти от работещите са готови да поемат по нов професионален път в търсене на по-високо възнаграждение, съобщава NOVA.

Финансовият мотив обаче не е единствената причина да подадем молба за напускане,  показва още проучването.

"Основните проблеми, които се очертаха, това е ниското възнаграждение, несправедливото отношение от страна на ръководителя и лошото разпределение според оценките на самия работник между колегите на допълнителното материално стимулиране", казва Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Спрямо данните от изследването на работодатели и синдикати най-голямо текучество на работници у нас страдат селското стопанство, туризмът, строителството, машиностроенето и транспорта.

B тeжĸитe мeceци, ĸoитo идвaт, бизнecът пpoгнoзиpa pъcт нa бeзpaбoтицaтa.

В момента икономика ни се е свила с 8,2% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019-а заради коронавируса. Броят на хората без работа е 192 хил., което е 5,9%.

"При сегашните условия безработицата вече е над санитарните нива. За София преди кризата беше 2 %. Сега вече имаме над 7% безработица и продължава да расте. Сигурно до края на годината ще стане двуцифрено изражение", казва Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП.

Положителният прочит на ситуацията за работодателите обаче е, че в следствие на пандемията на пазара на труда у нас  ще има по-голям избор на качествена и мотивирана работна ръка.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син