Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас Общество

От ГЕРБ са готови да внесат в НС искането за промени в Конституцията до 2-ри септември

  15.08.2020 17:39  
 От ГЕРБ са готови да внесат в НС искането за промени в Конституцията до 2-ри септември

От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа до 2-ри септември.

Прогнозата е на правосъдния министър Данаил Кирилов, направена пред вестник "24 часа".

Това означава, че най-рано на 2 ноември, най-късно на 3 февруари парламентът ще обсъди свикването на Велико народно събрание.

Пред NOVA, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че заявката за промени в основния закон не е бягство от отговорност и от избори.

Според професор Георги Близнашки пък промените в Конституцията трябва да гарантират демокрацията в страната ни и да не дават възможност случайни хора да определят съдбата ни.

"Това, което направи министър-председателят е много силен политически ход, защото принуди всички, които повдигна темата по време на протестите за Велико народно събрание и нова Конституция, да се определят кой за какво се бори”, каза той пред NOVA.

Близнашки смята, че в хода на конституционни промени трябва да се обърне поглед и към президентската институция.

"Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България"”, каза той. И допълни: "Мисля, че трябва да се премине към избирането към Народното събрание, защото прекият избор даде възможност да се появят случайни хора на върха на държавната политика. Хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, които дават ценни съвети за разделението на властите без да разбират от това".


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил