Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

По Черноморието остава слънчево

  15.08.2020 09:01  
По Черноморието остава слънчево

В събота над източните райони на страната ще бъде слънчево, а над западните ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

Над Западна България в следобедните часове се очакват интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. В 9 области на Западна България е обявен жълт код за гръмотевични бури и интензивни валежи.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Пазарджишка и Благоевградска. В тези области се очакват интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки.

Очакваните локални количества на валежите са между 30 и 50 л/кв.м. Вятърът ще бъде слаб от югоизток, а в Източна България до умерен.

Дневните температури ще бъдат между 29 и 34°, за района на София около 27°, до 33-34° в Североизточна България, 30-32° в Югозападна България, в Южна България 33-34°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 27-29°, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. На места в Стара планина и в Средна гора валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 24°, на 2000 метра - около 17°.

 

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила в 11 области в страната.

Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Индексът важи за областите Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора и Пловдив.Метеоролозите предупреждават, че при екстремален индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

В неделя отново се очакват валежи и гръмотевични бури в западните райони, но също и на места в Северна България.

Дневните температури слабо ще се понижат и ще бъдат между 26° и 30° за страната.

В понеделник времето ще бъде слънчево, с купеста облачност след обяд над планините в Западна България, където на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще бъде умерен, от изток. Температурите съвсем слабо ще се повишат.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил