Вторник, 02 Фев 2021
    
Култура

Проф. Хикмет Мехмедов получи "Ключът от кулата"

  14.08.2020 14:39  
Проф. Хикмет Мехмедов получи \

Дългогодишният балетмайстор на Държавна опера - Бургас получи отличието за особени заслуги за развитието на културата на Община Бургас "Ключът от кулата". То му бе връчено от зам.-кмета по "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета на Бургас Димитър Николов.

Това стана по време на спектакъла „Лебедово езеро“, който  заслужено бе награден с нестихващи аплодисменти от публиката за впечатляващата режисура, хореография и изпълнение на талантливите балерини и балетисти.

Целият балетен състав на Държавна опера - Бургас вля енергийния си заряд в една красива приказка със светъл край, в която Доброто засиява, давайки живот и сили на Любовта. Сценичният бисер бе посветен на създателя на считаната за най-добра постановка на "Лебедово езеро" на българска сцена - проф. Хикмет Мехмедов.

Репетиторът на балетния състав Галина Калчева, заедно с артистите на сцената, бяха подготвили специална изненада за именития професор - те отдадоха своята почит към него, прекланяйки се пред приноса му за високото ниво на балетното изкуство в крайморския ни град.

Беше прочетен поздравителен адрес от името на доц. д-р Александър Текелиев, директор на Държавна опера - Бургас. Поднесени бяха цветя и поздравителни адреси от кмета на Бургас г-н Димитър Николов, председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, Генералния консул на Република Турция г-жа Селен Гюзел, кмета на Кърджали г-н Хасан Азис, от примабалерината Красимира Колдамова, от Държавна опера - Бургас, Софийската опера и балет, Държавна опера - Русе и др.

Събитието бе предпоследното от Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", а многобройната публика в Летния театър имаше шанса да присъства на истински културен празник.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте