Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Общество

Приключиха конкурсите за директори на школа/Вижте кои ги оглавяват!/

  05.08.2020 10:51  
Приключиха конкурсите за директори на школа/Вижте кои ги оглавяват!/

Дона МИТЕВА

Приключи конкурсът за директори на училищата в бургаско. По думите на инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието, кандидатите, които са се явили са показали отлична подготовка и добра мотивация за работата.

Първенец в броя кандидатури за креслото на директор държи най-старото училище в Бургас – ОУ „Св. Климент Охридски“, където осем души  се впуснаха в надпреварата да заемат мястото на пенсиониралата се още през април, но останала на поста си до края на учебната година Юлия Пенева. Нейното място спечели досегашната директорка на  Долно Езерово Женя Железова.

Нашумялото СУ „Добри Чинтулов“  около протестите на родителите, свързани с преместването на учениците в сградата на съседното СУ „Йордан Йовков“,  също търсеше своя директор. По непотвърдени данни трима от кандидатите са били допуснати до последния етап на конкурса, но се е явила единствено временно изпълняващата длъжността Милена Дренска, която защити поста си.

Колоритна личност, която сяда в директорското кресло на училище “Найден Геров“ в Меден рудник, е народният певец Лазар Налбантов. Неговото име бе спрягано като идея от страна на родители да се кандидатира за „Чинтулов“, но не би. Гласовитият бургазлия, оглави, училището, което е завършил - „Найден Геров“. Комисията е била възхитена от представянето му и показаната амбиция, твърдят запознати. Александър Иванов поема ОУ „Св. Княз Борис I“, Пепа Марчева си защити директорския пост в ОУ „Любен Каравелов“, нейната колежка и съименичка Пепа Запрянова пък си потвърди поста за ОУ „Елин Пелин“ в „Меден рудник“.

Директор на ОУ „Васил Левски“  в кв. „Горно Езерово“ е Диана Ковачева. СУ„Петко Росен“ се оглави от Даниела Петрова. Своят пост затвърди  директорката на ОУ „Антон Страшимиров“ в „Славейков“, Дияна Петкова.

За професионалната гимназия по дървообработване „Георги Кондолов“ няма избран кандидат. Няма избран кандидат и за директорския пост на ОУ „Васил Левски“ в Българово.

„Няма никакви обструкции засега по отношение на избора на директори, вероятно затова, че всеки си видя резултата. Прави впечатление, че онези от кандидатите, които получиха висок брой точки на теста, имаха добра преднина и в крайното класиране. Голяма активност проявиха родителите, които участваха в комисиите. Те бяха динамични, активни, оспорващи. Поставяха сериозни въпроси. В повечето случаи, да не кажа във всички бяха доволни от кандидата, който бе избран“, коментира инж. Илиева. 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил