Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес Несебър

Съседи не искат „Дел Мар“ да е ковид хотел

  05.08.2020 10:35  
Съседи не искат „Дел Мар“ да е ковид хотел

Дона МИТЕВА

Жители и гости на Несебър внесоха в Областна управа - Бургас подписка срещу това хотел „Дел Мар“, в близостта на който живеят, да не се използва за поставяне под карантина на туристи от Слънчев бряг, заразени с коронавируса. Събраните за по-малко от два дни подписи са 140.

От областната администрация им определиха среща утре в 14.00 часа със зам.-областният управител Владимир Крумов, когато се очаква администрацията де излезе с официално становище.

„Надяваме се нашата молба да бъде чута и да бъде избран за карантинен по-подходящ хотел“, каза Деси Вонтунийска, организаторката на протеста.

До края на седмицата представители на сектора и бизнеса трябва да се представят ново предложение. Това становище пък бе представено от Министерството на туризма вчера в края на работния ден.

Протестиращите, които въпреки това дойдоха  в Бургас и входираха подписката,  смятат, че хотелът е неподходящ, защото мястото е оживено, наоколо има и други семейни хотели, заведения и магазини.

„Пътят, който минава пред хотела е централен, освен това има изход към плажа, който също е изключително оживен”, казва още Вонтунийска.

Протестиращите  се притесняват, че и един турист с ковид да бъде настанен в този хотел, дребния бизнес ще бъде застрашен  и ще се промени изцяло профила на квартала.

Хората са уплашени и за здравето и живота, своя и на почиващите.

 „Моята къща за гости е точно на три метра от така наречения карантинен хотел”, обясни защо е на протеста Борислав Пехливански, собственик на малък хотел в района. По негови разбирания такова място, където да се изолират болни трябва да се намира извън курортите.

А само на метри от въпросният „Дел Мар“ има път към морето и към още хотели и къщи за гости. Пехливански подчерта, че в момента при него почиват четири бебета, а и още семейства с деца и попита „Това ли е подкрепата за дребния бизнес?“.

„Децата ни играят на метри от хотела, ако  този хотел стане за карантинирани, със сигурност ще има и още заразени“ притеснява се родител.

„Притесняваме се ние възрастните да не се заразим, а и внуците ни играят наоколо. Сградата е много близо, има тераси, няма как да бъдат ограничени хората да излизат на тях. Много сме притеснени“, каза Тодорка Тасева, собственик на апартамент.

Протестиращите настояват за карантиниране да бъде избрана отдалечена сграда извън Несебър, Равда, Свети Влас и Слънчев бряг.

От министерството на туризма уточниха, че нямат подписан договор с хотел „Дел Мар“ и са готови на диалог с всички заинтересовани страни.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил