Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Платеният вход и коронавируса не спират летовниците на лугата в Бургас

  04.08.2020 14:58  
Платеният вход и коронавируса не спират летовниците на лугата в Бургас

Михаил КОЛЕВ

 

Сериозен е интересът и тази година към лечебната кал и луга в Бургас от страна на посетители, показа репортерска проверка на вестник „Черноморски фар“. Летовници от цялата страна, както и по-малко такива от чужбина, предимно рускоговорящи, идват на мястото край солниците, за да лекуват своите ставни заболявания, разкриха от персонала на обекта.

Въпреки че от миналата година има вход на цена от 2 лева, през това лято желаещите да се потопят в лугата и калта са повече от предходните години, уверява човекът, който събира такса вход. Коронавирусът също не се оказа предпоставка, която да спре хората да идват и да се лекуват. Сред тях са и Иван и Радка, които са семейна двойка от Казанлък. Двамата имат проблеми с колената, затова и сега са решили да дойдат на бургаското СПА, за да се лекуват.

„Идваме тук от няколко лета насам, може би 3-4 години, и сме доволни от лечебните свойства, определено има ефект. За нас цената за вход не е никакъв проблем, тъй като за сметка на това са направени места, където можем да си оставим багажа, това преди го нямаше. Отделно преди стъпвахме на земята, по разни камъни и трънаци, а сега има направени специални пътеки, което си е удобство. Нормално е собствениците след като са вложили средства, да искат и по някакъв начин да си ги избият. Наблюденията са ми, че дори след като бе сложен платен вход през 2019-та, сега посещенията са повече“, каза Панайотов.

Неговата съпруга добавя, че коронавирусът е нямало как да ги спре да дойдат тук, тъй като отдавна са планували да се лекуват на лугата и за тях това е от значение.

„Хора се струпват не само тук, но и вече къде ли не. Може би вече по-скоро всеки се надява, че ще му се размине, а и точно през лятото няма как да се стои затворен вкъщи. Има леки притеснения у мен, относно вируса, но вече спрях да го мисля, както беше в началото на пандемията. Каквото е писано – това ще стане“, допълва тя.

Друга семейна двойка, която също за поредна година е на лугата, са Стоян и Ирина Георгиеви от Бургас. Мъжът е с артрит, докато жена му страда от остеопороза.

„Даваме по 3 лева за бусчето до лугата, не ни е проблем да дадем и по 2 лева за вход, въпреки че сме пенсионери. Все пак става въпрос за нашето здраве, а след като се чувстваме по-добре след процедурите, не би трябвало една такава цена да ни спре да идваме тук. Не ни притеснява коронавирусът, аз самият имам съмнения, че тази тема е малко преекспонирана от медиите и управляващите“, казва Стоян.

Двете семейства са категорични, че догодина отново биха дошли на бургаското СПА, надявайки се, че цената на входа ще си остане същата, а коронавирусът вече ще си е отишъл.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил