Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

Турагенти „ловят“ клиенти за екскурзии в Турция с PCR-тестове

  24.07.2020 12:55  
Турагенти „ловят“ клиенти за екскурзии в Турция с PCR-тестове

Дона МИТЕВА

Големите туроператорски фирми, които са ориентирани да предлагат екскурзии и почивки в чужбина, агонизират заради затворените граници и наложените ограничения, дошли с пандемията.

Плахо и полека обаче започнаха да се правят опити и за пробиви и да се търсят варианти за отиване поне в съседни държави. Такъв пробив е почивка в Турция, като част от фирмите рекламират, че на място - 72 часа преди отпътуването обратно за България се прави PCR-тест за скромните 110 турски лири в предварително уредена лаборатория.

„Това е така, но далеч не е цялата истина за тези тестове. Направих си труда да проуча – освен това, че има списъци с болници и лаборатории, където могат да се направят тестовете, има и заплащане на още 200 турски лири от страна на туриста, за да му бъде издаден съответният документ, който той да покаже на турско-българската граница. Ако PCR-ът е отрицателен и наличието на въпросния документ, освобождават туриста от карантина“, обясни Йоана Демирева, турагент. Ако липсва въпросният комплект от документи човекът, който се връща от Турция подлежи на четиринадесетдневна карантина след прибирането си.

Остава отворен друг въпрос, ако PCR-тестът, направен в турска лаборатория, се окаже положителен. Туристът трябва да бъде прибран обратно у нас. Пътуванията за подобни почивки обикновено са с автобуси. Въпросът е дали и защо останалите пътници от групата трябва да се съгласят да бъдат затворени в тясното пространство на возилото с доказано положителен за COVID. Човекът, чийто тест е положителен, също не е виновен и притесненията му във връзка с болестта със сигурност са достатъчни, за да е подложен и на това групово пътуване, предвид това, че като цяло българинът не е толерантен. На този етап обаче никой не казва как точно ще се процедира при такава ситуация.

Въпреки неизвестните се предлагат за края на този месец и за август почивки с пет нощувки например на Дарданелите на скромната цена от 265 лева. В рекламата  е подчертано и това, че фирмата ще се погрижи за PCR- тестовете.

Турски превозвач и туроператор пък рекламира двудневно пътуване – шопинг от Варна и Бургас до Одрин и Лозенград с нощувка. В анонса се казва: „Цената не включва: PCR-тест - 50 лв., който тест ние сме задействали да се извършва на турската граница. За повече инфо относно PCR-теста, заповядайте в офиса“. Отново не става ясно дали това е само за теста, или и за издаването на въпросния документ.

Говори се, че от турска страна има вероятност да бъдат позиционирани мобилни лаборатории, но това все още е във сферата на фолклора.

Туроператори и турагенти записват за почивки в ръкавите на лятото за Турция, които са на много ниски цени. „Никой не може да каже дали тези почивки ще се реализират. Но цената е толкова ниска – около 400 лева за 7 дни, които един човек може да замрази без да се отрази драстично на бюджета. После тези пари не се губят, а се пренасочват за следващия сезон. Така че тук рискът е сведен до минимум. Затова има и много запитвания за тези оферти. Що се отнася до скорошно пътуване на шопинг или пък на почивка в съседна Турция, аз лично се въздържам да организирам“, казва Демирева.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил