Понеделник, 25 Яну 2021
    
Любопитно

Разочаровани фенове: Искаме си славяните, дръжте си котките

  23.07.2020 21:53  
Разочаровани фенове: Искаме си славяните, дръжте си котките

Георги РУСИНОВ

 

Фейсбук е мястото, където може би 99% от хората прекарват времето си (не само свободното, а и работното). През годините в социалната мрежа настъпват всякакви моди, които рано, или късно достигат апогея си и умират.

Изглежда за милионите фенове по цял свят една такава мода е на път да умре. Една от доста известните страници за оригинален славянски хумор изглежда е поела към тъмната страна. От известно време активността на страницата не е спаднала откъм постове на ден, но за сметка на това е заменила славяните с обикновени мемета, които обикалят навсякъде другаде из мрежата.

Тук е мястото за малко обяснение, защото освен феновете, едва ли някой друг се е досетил за какво става въпрос. Страницата Squatting slavs in trucksuits (Клечащи славяни в анцузи) споделя оригинални шеги свързани със славянски страни (изглежда целият Източен блок се приема като такъв + румънците). Водката, ракията, салатата, сармите, салатите, бегачките баварци и всякакви други понятия, свързани по-скоро с типичния живот на източните народи са широко застъпени в страницата, а ежедневните им постове събират десетки хиляди лайкове. Чарът на страницата бе, че човек може да прецени колко много си приличат различни народи само от една снимка с майка, която вика от терасата на децата да се прибират, бабички пред входа, обсъждайки клюките, батки в Мерцедеси и т.н. А коментарите под публикациите само затвърждават многото сходства между българи, румънци, сърби, хървати, словенци, словаци, чехи, поляци, руснаци, белоруси, украинци и още и още.

Друг чар на страницата в последно време е и политическият хумор, а кой друг освен нашия премиер Бойко Борисов мислите присъства най-често? Е, това е може би само Путин!

Сега по същество. В последно време страницата започна да споделя всякакви други скучни и обикновени шегички с котки и какво ли не, което няма нищо уникално и свързано със славянския свят. От последния час се вижда точно шега със заспиваща котка, с която читателят трябва да се оприличи, докато гледа филм. Забавно, но не и уникално.

Най-харесваният коментар под публикацията е: Това страница за обикновени мемета ли е сега (б.а. меме – най-просто казано илюстрирани шеги в мрежата)? Отговорите под него пък граничат от забавни до сериозни и крайни. Някои шеговито пишат, че в страницата е проникнал западен шпионин. Други обвиняват викингите (явно визирайки съперничеството между северняците и източните народи), трети директно заявяват, че е време да „отхаресат“ страницата, означавайки, че повече няма да виждат публикациите й.

Предстои да видим бъдещето развитие на страницата и дали админите ще си вземат поука и ще наложат отново изпитания славянски хумор, или ще се понесат по течението, което завлече много други страници.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил