Петък, 29 Яну 2021
    
Крими

Зачестяват инцидентите с пешеходци и велосипедисти

  21.07.2020 17:33  
Зачестяват инцидентите с пешеходци и велосипедисти

13 са пострадалите от началото на юли, четирима през уикенда

 

Георги РУСИНОВ

 

Изминалият уикенд се оказа тежък за четирима пешеходци, които пострадаха при пътни инциденти. Два от случаите са в Поморие и по един в Бургас и Несебър.

В Бургас на улица „Одрин“ в района на зеленчуковата борса лек автомобил „Рено“, управляван от 32-годишен бургазлия, блъска 66-годишен пешеходец от морския град при маневра на заден ход. Възрастният мъж е със счупване и изкълчване на лявата тазобедрена става и фрактура на лявата китка.

В Несебър пък 24-годишен от Добрич удари с автомобила си „Фолксваген Пасат“ 85-годишна пешеходка от Несебър. Инцидентът отново е при движение на заден ход. Полицейската хроника посочва, че пенсионерката се придвижвала неправилно на несебърската улица „Гоце Делчев“, където става ПТП-то.

В Община Поморие софиянец и малко момиченце са другите потърпевши пешеходци през уикенда. 29-годишният столичанин се движил неправилно по пътното платно на улица „Арда“ в поморийското село Лъка, когато „Фолксваген Туран“, управляван от 31-годишен мъж от Димитровград, шофиращ с несъобразена скорост, го блъска. В Поморие 9-годишно момиче внезапно изскочило между два неправилно паркирани автомобила на улица „Проф. Стоянов“ и се ударило в страничното огледало на „Фолксваген Голф“, управляван от 58-годишен бургазлия. Секунди по-късно шофьорът прегазва крака на детето.

От четирите пътни инцидента няма нито един пострадал по-сериозно и всички са настанени за лечение в УМБАЛ-Бургас, без опасност за живота. Не такава обаче бе съдбата на блъснатото край Росен 3-годишно момиченце, което дни след инцидента от 26 юни в близост до созополското село, почина в „Реанимация“ на бургаската болница.

Репортерска проверка на „Черноморски фар“ показа, че само от началото на юли общо 13 пешеходци и велосипедисти са станали участници и/или потърпевши при пътни инциденти на територията на Областна дирекция на МВР-Бургас. Прави впечатление, че в повечето от случаите обаче пешеходците и велосипедистите носят вина за катастрофите. Не липсват и разсеяните водачи, както и вина от двете страни.

Тенденцията през летния сезон в областта като цяло ПТП-тата да са най-много не е изненадваща, тъй като хора от цялата страна идват на почивка по Черноморието. През последните години Бургаска област е на челните места по катастрофи и пострадали и жертви вследствие на инцидентите.

От КАТ-Бургас предприемат всяко лято специални мерки за облекчаване на трафика и превенция на пътните инциденти. Срещу тях обаче са изправени шофьори от цялата страна – кои опитни, кои не. Не са малко и пияните и надрусаните, които пък най-често предизвикват пътните инциденти, често и фатални.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил