Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

Два нови бойни кораба за 1 млрд. лева ще се строят в България

  21.07.2020 16:40  
Два нови бойни кораба за 1 млрд. лева ще се строят в България

Георги РУСИНОВ

 

Два нови кораба, с които ВМС ще подсили военната си мощ ще се строят в България. Радостната новина обяви военният министър Красимир Каракачанов на борда на фрегатата „Горди“ след края на учението „Бриз 2020“.

„Военноморските сили са готови да се срещат с предизвикателства и са добре обучени. Мисля, че нивото на подготовка на нашия флот е добро. Когато реализираме и проектите за двата нови кораба във флота ще е още по-добре. Надявам се договорът да го подпишем до октомври тази година. Ако успеем и да модернизираме двете фрегати, мисля, че нивото ще е още по-високо“, заяви Каракачанов.

Ситуацията с коронавируса е забавила малко преговорите, но от 16 юни те са започнали наново. Военният министър увери, че се водят всеки ден – от понеделник до петък в София. Имало и подробности, които трябва да се уточнят по договора.

„Условието беше един от двата кораба да бъде построен в българска корабостроителница. Офертата на „Люрсен“ е и двата кораба да бъдат построени у нас. Въоръжението ще е внос. Това беше наше предварително условие да може с парите на българския данъкоплатец, които отиват за отбрана да се развие и българската икономика. Над 20% от бюджета за двата кораба ще останат в България“, коментира още Каракачанов.

Германската компания „Люрсен“ е избрана да построи новите патрулни кораби на ВМС на стойност около 1 млрд. лева. Очаква се пък корабостроителницата, която ще е подизпълнител на немците да е „Делфин“. Миналата година България купи и два кораба „втора ръка“ от Нидерландия за 4 млн. лева, но те все още не са усвоени от ВМС. Българският военен флот в момента разполага с шест кораба, от които три са произведени в бившия СССР и три са белгийско производство, отново втора ръка, придобити през 2005-а и 2008-а.

Според Министерство на отбраната старите руски кораби не са съвместими с модерните условия и ако бъдат заменени с два нови патрулни кораба, страната ни ще спестява 7.3 млн. лева годишно.

Усилено се говори и за нуждата от подводници в Българския флот. Водени са разговори с Норвегия. Трябвало е да се състои и среща, но заради коронавируса тя е пропаднала. В това време пък страната ни е получила оферти и от други страни.

Освен за новите кораби, Министерство на отбраната подготвя сделката за нови бронирани машини. Тяхната стойност трябва да е около 1.5 млрд. лева. На този етап обаче няма дори избран изпълнител.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил