Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас Общество

Вървят ли към сливане училищата „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“

  21.07.2020 14:53  
Вървят ли към сливане училищата „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“

Дона МИТЕВА

Синдикатите бяха тези, които първи влязоха в преговорите между четирите бургаски училища - Немската, Английската и двете училища в Изгрев – „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ за разместването, което да оптимизира дейността им. Като социални партньори те се ангажираха с търсенето и намирането на вариант още преди близо три години, който да устройва всички страни, припомня Константин Янков, председател на Синдиката на Българските учители. Но тогава имаше бурни реакции, скандали и какво ли не, така че не се пристъпи до реални действия.

Докладна записка, която касае оптимизиране на сградния фонд, който ползват СУ „Добри Чинтулов", „Йордан Йовков", АЕГ „Гео Милев" и НЕГ „Гьоте", ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общински съвет - Бургас, съобщиха преди дни от Община Бургас. Което означава, че при положително гласуване, от новата учебна година двете квартални училища ще се съберат в сградата на СУ „Йордан Йовков“, а Английската ще остави колегите си да се ширят в старата сграда, отивайки в сградата на „Добри Чинтулов“.

 „Търсехме оптималния вариант – така че училищата да минат и на едносменен режим на работа. Въпросът не бе само да се намери място на Английска гимназия, а да се направи преструктурирането така, че да се запази профила, спецификата и работните места във всяко едно училище и да се мине на едносменен режим на работа. За съжаление преди три години не можа да се осъществи идеята ни, поради силния отпор на родителите тогава. Това, което се предлага в момента от страна на Общината, е оптималният вариант. Приветствам го“, подчертава синдикалистът.

Събирането на двете квартални училища в сградата на СУ „Йордан Йовков“ е логична, защото все повече родители желаят по райониране децата им да учат в другите две училища ОУ „Климент Охридски“ и ОУ „Георги Бенковски“.  Съобразявайки се с броя на паралелките и учениците, няма никакъв проблем двете училища да бъдат в една сграда, с всички необходими самостоятелности, без да си пречат. „Самите колеги от училище „Добри Чинтулов“ предложиха, но това би могло да се осъществи на по-късен етап, да се премине към сливане на двете училища, защото няма нужда да бъдат в конкуренция, а по-скоро да бъдат едно цяло“, коментира Янков.

Като синдикати те са въздържани към тази идея, защото вероятно ще се наложат и някакви мерки за оптимизиране на щата. За следващата учебна година двете училища ще си останат като самостоятелни единици в една сграда, а в зависимост от план-приема занапред ще се реши дали да се приеме идеята на учителите. Идеята е да не се дават средства за преградителни разходи.

Що се касае за старото недоволство от страна на родителите, синдикалистите са на мнение, че не би трябвало да има проблем, защото  преместването е само на около триста метра. А и сега има такива семейства, които въпреки че входът на блока гледа в двора на едното училище, детето им учи в другото.

За учениците от Английската гимназия също не би трябвало да има проблем локацията, защото това са големи ученици, които няма проблем да пътуват до която и да е точка на града. Пример за това е компютърната гимназия, която се намира в другия край на града.

Целта е уплътняване на сградния фонд и оптимизиране на разходите , освен комфорта на големите ученици, които в сградата на Немската гимназия се мъчат в малки класни стаи, предвидени за по-малко на брой ученици.

От 34 години Английската гимназия дели една сграда с Немската в  „Зорница", като общият брой на учениците, които се обучават там е 1600  в 60 паралелки.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил