Сряда, 27 Яну 2021
    
Айтос

Изобилие и пъстри цени на кооперативния пазар в Айтос през юли

  21.07.2020 12:15  
 Изобилие и пъстри цени на кооперативния пазар в Айтос през юли
  НП

В разгара на лятото кооперативният пазар изглежда като най-доброто място за търговия в Айтос. Интересът е видимо огромен, изобилието личи отдалеч, а цените варират според качеството. Има ги всички сезонни плодове и зеленчуци, има и доволно много стока за всеки джоб. Няма как да не намериш това, което търсиш, няма как да имаш претенции към цените, защото са в много разтеглив диапазон. А най-ценното на айтоското тържище е, че местните производители на градинска храна имат директна среща с потребителите. 

Предлагат се плодове и зеленчуци, отгледани в личните стопанства, както и от прекупвачи от борсите. Пазарлъкът е възможен, макар че цена си има всеки артикул - всяка касетка е с грижливо залепено листче.

Сезонът е на плодовите консерви - търсят се кайсии, праскови и сливи. Хубави и едри праскови се продават по 2 лв., по сергиите са намират и за 1.60-1.80 лв./кг. Едрите нектарини не падат под 3 лв./кг, цената на кайсиите стига до 3.20 лв./кг. Крушите се търгуват по 2, 3 до 3.20 лв., намират се и по лев и 50 стотинки. Дините са със средна цена от 50 стотинки, на сергиите из града има и по-скъпи - по 55 - 60 ст. 1.60 лв./кг е цената на пъпешите. Сливите, според сорта, са с цена от 1.50 лв. до 2.50 лв. Ябълките се предлагат от 2.80 до 3.20 лв./кг. Килограм грозде струва 4.00 лв./кг.

Грейпфрутите се търгуват се за 1.80 лв./кг, лимоните държат цена от 3.50 лв./кг. Суров кочан царевица можете да намерите по 85 ст., до левче за парче. И ароматна варена царевица се предлага на пазара, с единична цена от два лева.

Трудно се намират марули, но другите салатни зеленчуци са в изобилие. Ако не можеш да си позволиш едри градински розови домати по 3.50 лв. килото, посягаш към по-дребните. Хубави розови домати има и по 2.50 лв./кг, иначе  цената варира от 2.20 лв. до левче, според големината и качеството. Има и промоции - градински домати по 1.20 лв. за килограм.

Много оборотни са тиквичките през този сезон - цената им е паднала до 50 ст./кг, по-пресните са по 80 стотинки. Кило люти чушки струва 4.00 лв. Хубавите картофи, собствено производство, вървят по 80 и 90 ст./кг. И краставици има на всяка сергия и са с ниски цени - от лев до 50 стотинки, корнишоните са по 90 стотинки, гъбите - по 7.00 лв./кг.

Надолу е тръгнала цената на зеления и червения пипер, зеленият се продава за 1.99 лв./кг, червеният е 2.80 лв./кг. Патладжан ще намерите за лев и 80 стотинки до 2.00 лв., старият лук върви по 1.50 - 1.60 лв./кг.

На тържището в Айтос, връзка магданоз струва 60 стотинки, копърът е по левче. Зелен фасул, нова реколта търговците предлагат за 3 лв./кг. Предлага се и български чесън от Малка поляна, по 8 лв./кг.

Леща на пазара колкото искаш, по 3 лв./кг. Килограм едри меки орехи се търгуват по 5.00 лв., толкова е цената и на едрите твърди бадеми. Цената на джинджифила се е сринала на 7.00 лв./кг.

Пъстър и многоцветен е летният пазар, пъстри са и цените. Все още се намират и словоохотливи продавачи, които подробно ще ви разяснят произхода на стоката си. Но пазарът отдавна не е онова място за пространни разговори, и въпреки множеството, социалните контакти са ограничени до минимум заради ковидзаразата. Пък и сега, новините и клюките по-бързо се научават в социалните мрежи.

НП


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил