Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

В новите 100 улици: Кой е по-по-най с принос за Бургас

  21.07.2020 11:15  
В новите 100 улици: Кой е по-по-най с принос за  Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

Над 30 предложения за именуване на улици в промишлената зона „Север“ и 5-и километър бяха подложени на обществено обсъждане в голямата зала на Община Бургас в присъствието на граждани и общински съветници. Улиците се намират в ТД „Освобождение“ и ТД „Изгрев“. За разлика от Меден рудник, където обсъждането премина при нулев интерес, тук такъв имаше, появиха се и редица предложения от граждани, които бяха активни.

В списъка, който Общината предлага са предимно имена на местни индустриалци, логиката е, че все пак улиците се намират в двете нови промишлени зони, които непрекъснато се разрастват и ще са в района на Северния обход и входа на АМ „Тракия“ и би следвало да получат имена на предприемачи. Предложенията са съгласувани с Държавен архив - Бургас и Регионален музей, извадени са имена от фондовете на двете институции. Окончателният списък ще бъде гласуван от Общинския съвет на предстоящото обсъждане в края на месеца. Общо 100 нови улици ще получат имена в двете промишлени зони, в кварталите „Долно Езерево“, „Крайморие“, „Меден рудник“.

По време на дискусията за двете промишлени зони обаче историци  възразиха срещу някои от предложените имена. Според тях би следвало да се спазва наредбата и да се търсят имена на бургазлии с голям обществен принос към града.

 „Хората от бизнеса се интересуват от това да имат каквото и да е име за улиците, за да се улесни работата им", коментира директорът на Центъра за административно управление „Освобождение" Тодор Колев.

Подкрепи го и Иван Гавраилов - общински съветник от ГЕРБ, за когото час по-скоро бизнесът там трябва да се сдобие с административни адреси, за да се улесни работата му. Имаше и представители на бизнеса, които се вълнуваха от по-бързо изграждане на уличната инфраструктура. В района голяма част от улиците са правени от самия бизнес, а складова и промишлена база се разширява.

Съветниците Георги Дракалиев и Станимир Апостолов обаче възроптаха срещу част от предложенията за именуване.

Дракалиев настоя за индустриалците Манол и Аврам Чильовски, а Станимир Апостолов за ген. Николаев.

 

Не може на всеки продавач на алкохол да предлагаме улица

 


„Не може на всеки продавач на алкохол да предлагаме улица, възмути се Дракалиев за предложенията в ТД „Изгрев“ в зоната на 5-и километър, където сред идеите са Иван Кижев - собственик на фабрика за гвоздеи, инж. Никола Карамболов - собственик на лозя, собственик на първата фабрика за лимонада и Иван Станев - крупен търговец на риба.

Граждани, които имат бизнес на улица 6 по ПУП-а на района предложиха тя да носи името „Пеликан“, защото над нея преминава пътят на птиците „Виа Понтика“.

 

Сред имената е Дора Петкова - известна като собственик на баня на „Александровска“

 

Сред предложенията за имена на улици са още бившият шеф на Летището Димитър Калоянов, Ради Неделчев - едни от основателите на първата народна болница,       Петър Калканджиев - първият бургаски аптекар, инж. Георги Марков - съдружник на братя Пренерови във „Волта“ ООД, специализирано в търговията и производството на изолирани проводници, прераснало после в „Елкабел“, д-р Атанас Минкорски“ - началник на Областната медицинска служба – Бургас, арх. Никола Костов - архитект на ЖП гара Бургас.

Стана ясно, че за видните архитекти, допринесли за градоустройството на града, ще има специално предложение.

 

Потомък на легендарната фамилия Анастасови предложи  улица на тяхно име. Анастас Анастасов предложи улицата „Димитър Калоянов“ да получи името братя Анастасови. Те са видни бургаски индустриалци, а възрастните бургазлии ги познават като собственици на сладкарница „Малина“.
Янко и Петър са известни имена в сладкарския бизнес до 1947 година. Потомци на македонски род те идват в Бургас, оставят сестра си Малина в Македония. Като идват в Бургас поставят на друга основа сладкарския бизнес, започват да произвеждат шоколадови бонбони, внасят какао от Холандия и опаковки от Швейцария, пише сайтът „Старият Бургас“.

Купуват красивата ъглова сграда на Джелил бей на улица „Александровска“ и тя отваря врати с персонал от Румъния, с богато меню от над 60 вида сладкиши и виртуозен майстор-сладкар. За коледните и новогодишните празници се предлагат сладки и торти в най-различни форми, а за Великден - шоколадови яйца, пиленца и козунаци. През летния сезон клиентите могат да се насладят на студена лимонада, сладолед от машина и кафе „ала турка“.

Знае се, че Анастасови държат не само на качеството на стоката, но и на външния вид на персонала. Сервитьорите са само мъже в изискана униформа и бели ръкавици, обстановката вътре е една от най-луксозните за времето си. Двамата братя се славят и като добри работодатели - парно отопление, баня и стол за хранене са осигурени специално за служителите, пише още сайтът.

 

 

Новите идеи

 

1. Манол Чальовски - крупен бургаски индустриалец и благодетел.

2. Аврам Чальовски - крупен бургаски индустриалец и благодетел.

3. Григор Дяков - кмет на Бургас и благодетел.

4. Атанас Въжаров - кмет на Бургас.

5. Анастас Руднев — търговец, съратник на Георги Кондолов и Георги Минков.

6. Евлоги и Христо Георгиеви - големи български търговци и благодетели.

7. Братя Анастасови - бургаски индустриалци и търговци.

8. Братя Кацарови - фабриканти - Консервна фабрика, търговци на риба.

9. Матей Хаджипетров - бургаски индустриалец и търговец.

 10.Антон Козаров - 1894-1945 г.) - юрист, роден в Казанлък, участник в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата световна война (1915-1918 г.), председател на Окръжната постоянна комисия в Бургас към Областния съвет (1923-1934 г.), областен директор на Бургас (1938-април 1941 г.), български областен директор в Скопие и Битоля (1941-1942 г.), директор на полицията в периода 2.11.1942-12.04.1944. Убит по смъртна присъда от Пети върховен състав на т.нар. Народен съд.

11. Георги Каназирски - български военен, майор, участник във войните за национално обединение.

12. Петко Кобарелов - търговец, индустриалец, общественик. Занимава се с дърводобив и производство на млечни продукти. През 1931 година основава фирмата „Бургаски хладилници” АД и става неин главен акционер. Председател на Търговското сдружение в Бургас. Един от 14-те основатели на Ротари клуб – Бургас.

 13.Илия Зурков - бургаски аптекар.

14. Досю Вълев - фабрикант и общественик - Железарска фабрика, търговия с жито на едро. „Досю Вълев & синове“.

В квартал „Крайморие“ изброените по-долу имена на 9 улици представляват гръцки и турски думи, което противоречи на чл. 11, ал. 1 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на Община Бургас:

1. Улица „Посейдон“

2. Улица „Форос“

3. Улица „Бореа“

4. Улица „Леванти“

5. Улица „Лиман“

6. Улица „Акра“

7. Улица „Маистро“

8. Улица „Боруна“

9. Улица „Зефир“

 Вместо тях се предлагат:

1. Цар Тодор Светослав — от о.т. 62 през о.т. 90 до о.т. 274 — български цар, победител в състоялата се наблизо битка при река Скафида, присъединил отново Южното Черноморие.

2. Свети Никола - светец-покровител на моряци и рибари.

3. Майор Захари Джипунов - най-висшият загинал офицер от Бургас.

4. Генерал Иван Колев - командир на кавалерия, герой от ПСВ.

5. Уудроу Уилсън - президент на САЩ, застъпил се за България преди подписването на Ньойския договор.

 6. Димова поляна - позиция на 24-ти Черноморски полк в ПСВ под връх Каймакчалан.

В село Маринка, вместо улица „Вая“ се предлага улица „Цар Калоян“, тъй като селото няма общо с Вая. В квартал „Долно Езерово“ вместо улица „Волга*4 се предлага улица „Вардар“ , а вместо улица „Омуртаг 44“ - улица „Муртагон“, както е изписан в хрониките.

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил