Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Топлофикация "връща" надвзети суми в юнските сметки за парно

  20.07.2020 11:25  
Топлофикация \


Ина ПЕТРОВА


Топлофикация Бургас преизчисли фактурите за парно, като надвзетите суми са приспаднати от юнските сметки. Те вече излязоха и в тях всяко домакинство може да види колко е реалната консумация за месеца и колко е приспаднатата сума. По информация на КЕВР Булгаргаз възстанови на бургаското дружество малко над 1,8 млн лв, след като Русия намали цената на природния газ за България със задна дата.
"Приспаднатите суми варират според консумираната топлоенергия, процентът е около 5-6%. Всичко е описано във фактурите. Ако приемем, че един апартамент е консумирал мегават-мегават и половина топлоенергия за месец, това са 6-7 до 10 лева разлика на абонат месечно", поясни изпълнителният директор на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев.
Така сумарно на жилище при подобна осреднена консумация абонатите ще "получат" от 70-80 до 90 лв. за целия период. "Пари реално няма да бъдат връщани", отново акцентира инж. Илиев.
Надвзетите пари са изчислени за отделните месеци, но сумарно те ще бъдат приспаднати от фактурата за месец юни.
"Например, ако юнската фактура е 50 лева и парите, които трябва да върнем са също 50 лева, тя покрива разликата и фактурата се нулира. Ако разликата е по-висока, например 70 лева, сумата от 20 лева ще се приспадне от следващия месец юли", обясни директорът.
При въпроси дружеството е отворено за разяснения по телефон, на място или по ел. поща.
В момента абонатите на бургаската Топлофикация са 26 000. Дълговете значително са намалели в сравнение с преди 3-4 години. " Хората се научиха, че това което ползват трябва да се плаща навреме. Имаме под 3 млн лева неразплатени сметки, докато преди бяха над 7 млн, което се отразява и на нашето състояние- нямаме задължения към контрагенти и към Булгаргаз", казаха още от дружеството в морския град.   
 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил