Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас Общество

Жертвите при терористичния акт на летище Бургас бяха почетени

  17.07.2020 19:55  
Жертвите при терористичния акт на летище Бургас бяха почетени

В навечерието на осмата годишнина от терористичния акт паметта на загиналите почетоха представители на посолството на държавата Израел в България, Община Бургас, българският директор на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед,  членове на Регионалната организация на ОЕБ Шалом – Бургас.  Център „Алеф” също изрази своята почит и болка с полагане венец на монумента. Пандемията от COVID 19 не позволи на близките на загиналите да пристигнат от Израел за възпоменателна церемония на летището.

18 юли 2012 година остана за Бургас и България черната дата, символизираща нетленността на омразата. Часът е 17.23. Три автобуса с туристи от Израел са готови да потеглят за Слънчев бряг, когато до единия автобус терорист-камикадзе, с нищо не различаващ се от пристигащите да почиват на море, се взривява. Загиват седем души: 1 българин - шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, на 36 години, семеен, с 11-годишно дете, от село Юруково, петима израелски туристи:  24-годишният Маор Харуш, Елиор Приес, на 25 години,  28-годишните Ицик Коленги и Амир Менаше  и Кошава Шрики, на 42 години. Ранените са 35  - четирима  много тежко, 18 тежко, останалите 13 са по-леко ранени. Една от ранените е българка - служителка на туристическата фирма „Ортана“, която посреща израелците. Освен тримата най-тежко ранени израелци, всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален самолет, без да са разпитани от българските власти.

Наказани за терористичния акт все още няма. Делото в България се води задочно срещу Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, които се смятат за организатори на атентата.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил