Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Д-р Любомир Чипилски: Само за една година МБАЛ „Сърце и Мозък” се превърна в най-добрия кардиологичен център за Бургас и региона

  15.07.2020 09:52  
Д-р Любомир Чипилски: Само за една година МБАЛ „Сърце и Мозък” се превърна в най-добрия кардиологичен център за Бургас и региона

Миглена АНДРЕЕВА

Д-p Любомир Чипилски е специалист по неврология и магистър по здравен мениджмънт. Работил е по специалността cи в различни лечебни заведения в страната. В периода 1994-2000 година е главен асистент по неврология и психиатрия в Университетската болница „Свети Наум" - София. Д-p Чипилcки е заемал длъжността „Главен секретар" на Изпълнителната агенция по лекарствата. Постъпва на работа в Изпълнителната агенция „Медицински одит" през май 2016 година. Към настоящия момент е административен директор на МБАЛ „Сърце и Мозък” - Бургас.

 

Д-р Чипилски, на 1-ви юли МБАЛ „Сърце и Мозък“ навърши 1 година от старта на дейността си в Бургас. Каква равносметка можете да направите за изминалата година?


Оценката я дадоха пациентите! МБАЛ „Сърце и Мозък“ отвори врати и за този сравнително кратък срок успешно бяха лекувани над 2000 пациенти. Извършихме повече от 450 кардиохирургични операции, повечето от които на пациенти с множество увреждания и голяма оперативна сложност, изискващи комплексен подход от мултидисциплинарни екипи. Благодарение на високия професионализъм на нашите хирурзи и чрез най-съвременни технологии и модерни оперативни техники въведохме за първи път на територията на Бургас  широк спектър от минимално инвазивни оперативни интервенции при съответните медицински индикации. Най-възрастният пациент с остър миокардичен инфаркт беше на 96 години, а най-младият – на 26 години. И двамата са успешно излекувани. За първи път в Бургас нашите екипи успяха да спасят живота на пациент с разкъсана аорта чрез инвазивна интервенция. Само два часа след манипулацията пациентът беше в пълно съзнание и дишаше самостоятелно. Не закъсня и доверието, което ни гласуват колегите кардиолози и общопрактикуващи лекари, с които съвместно полагаме денонощни грижи за здравето на хората от региона. Само няколко месеца след стартиране на работа, пациентите спряха да търсят медицинска помощ в други населени места или столицата, защото вече имаха алтернатива, която спестява време и средства и предлага качество. Организирахме няколко научни срещи с водещи кардиолози от града и околността, за представяне на транскатетърна смяна на аортна клапа (TAVI), едноваскуларно протезиране на низходящата аорта, миниинвазивна реконструкция или смяна на митрална клапа, миниинвазивна смяна на аортна клапа и много други максимално щадящи оперативни техники,  превърнали се в рутинни процедури за хирурзите в МБАЛ „Сърце и Мозък“.  Искрено се надявам скоро да можем да възобновим отново срещите с лекари, защото има още много постижения, с които да ги запознаем, нови минималноинвазивни процедури и много успешно разрешени сложни случаи.

         Поради големия интерес към работата на невролозите в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ - Плевен и в изпълнение на програмата за подобряване на достъпността до високоспециализирана лекарска помощ стартирахме неврохирургични и гръбначни консултации с колегите неврохирурзи.

         Превръщането на отделните индивиди в перфектно синхронизиран професионален екип би било невъзможно без посвещението на всеки един от нас, независимо от позицията, която заема. Нещо повече, МБАЛ „Сърце и Мозък“ става притегателно място за млади лекари и специалисти по здравни грижи, които търсят място за развитие по световните стандарти и съвременна медицинска наука.  Желанието им е „нашата болница“ да стане „тяхната болница“ и да се учат от най-добрите!

 

 

Ще перифразирам думите Ви от първото интервю, което дадохте в качеството си на административен директор. Тогава направихте заявка, че МБАЛ „Сърце и Мозък“ ще се превърне в най-добрия кардиоцентър в Югоизточния регион и Черноморието. Към настоящия момент, смятате ли тази цел за реализирана?
Определено „Да“! Освен от област Бургас, в МБАЛ „Сърце и Мозък“ постъпват пациенти и от други региони – Хасково, Ямбол, Сливен, Варна, Добрич и др. Всички тези хора са направили своя информиран избор и са предпочели лечението им да се проведе в нашата болница. И това е така, защото при нас работят доказани специалисти и професионалисти, с висок морал и етично поведение. Нека спомена само имената на ръководителите на звена и екипи: проф. д-р Владимир Данов, д.н., доц. д-р Николай Димитров, д.н., д-р Владимир Корновски и д-р Цветан Градинаров, които бяха номинирани от пациентите в тазгодишния алманах „Лекарите, на които вярваме“. В техните екипи растат амбициозни, всеотдайни и мотивирани лекари. Не на последно място са и нашите професионалисти по здравни грижи, които са основен фактор за бързото възстановяване на пациентите. Искам да отдам заслуженото и на екипите, които първи посрещат хората, дошли да потърсят помощ при нас, а именно работещите в администрацията.

 

Кое беше най-голямото предизвикателство през изминалата година?

 

В началото бе трудно за всички нас. Дойдохме в непозната среда, не знаехме как ще бъдем приети от населението и медицинските специалисти в града и областта. Трябваше да направим „спойка“ между екипа, който дойде от други градове в страната, и тези колеги, които решиха да продължат своята кариера в същата сграда, но по нови правила, протоколи и повишените изисквания, поставени от ръководството на Българския кардиологичен институт. Този период на адаптация бе сравнително кратък, защото всички бързо разбраха, че пациентът е в центъра, а неговото здраве дава смисъл на техните знания, умения и висок професионализъм. Болницата бързо заработи на високи обороти, защото лекарите в доболничната помощ  получиха предимството техните пациенти да имат на разположение 24 часа доказани специалисти в инвазивната кардиология и кардиохирургия, и то „на една ръка разстояние“. Настъпи обявяването на извънредното положение, поради пандемията от COVID-19. Нормално бе част от състава ни да изпита известно притеснение от възможността от зараза с вируса. Своевременно осигурихме  лични предпазни средства и създадохме организация по прием на пациентите според всички изисквания за работа при пандемия. Болницата продължи своя нормален ритъм на работа. Помощ ни бе оказана и от РЗИ - Бургас. По-големият проблем бе, че пациентите започнаха да неглижират оплакванията си и не потърсиха нашата помощ своевременно, независимо, че голяма част от нашите специалисти алармираха за това обществеността чрез медиите. Вследствие на това започнаха да постъпват пациенти в тежко декомпенсирано състояние с обострени придружаващи заболявания. Това наложи извършването на операции с голяма сложност и удължаване престоя на пациентите. Справихме се и с тази ситуация и използвам отново възможността да призова хората, когато имат сърдечни оплаквания или влошаване на симптомите, незабавно да ни потърсят. Тяхната сигурност и безопасност е гарантирана на базата на противоепидемичните мерки, които прилагаме ежедневно!

 

Какви цели си поставяте занапред?

 

Ние, като специалисти, упражняващи най-хуманната професия, сме много амбицирани да предоставим най-доброто и най-съвременното на нашите пациенти. В близко бъдеще ще осъществим и процедури, които никога не са правени в Бургас. Това са по-щадящи методи, които допълнително скъсяват болничния престой и следоперативното възстановяване. Стартирахме практическото обучение на студентите във Факултета по здравни грижи, но се наложи да преустановим дейност заради настъпилото извънредно положение. Проведохме и практическо обучение на курса „Парамедици“ по различни области на медицината. Надяваме се, след премахване на ограниченията отново да възстановим академична дейност, тъй като имаме договори, като база за обучение, с медицински факултети към университета „Проф. Асен Златаров“  - Бургас. Постигнатите досега от нас резултати затвърдиха намерението на ръководството да изгради нова високотехнологична многопрофилна болница в града и тя да получи статут на университетска болница, така необходима на функциониращия вече Медицински факултет към  университета „Проф. Асен Златаров“. Строежът й вече започна и всички ние искрено желаем в близко бъдеще да започнем работа там. Сигурен съм, че и пациентите ще имат нужда от нея.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил