Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес Средец

Тежка година за бизнеса с лавандула

  10.07.2020 15:21  
Тежка година за бизнеса с лавандула

 

Дона МИТЕВА

Тази година се очертава да бъде втора поредна тежка за лавандуловия бизнес у нас. Очакванията за бърза и лесна печалба отново са мираж. Оказва се, че освен сриналата се цена на маслото през миналата година, а и крах на световния пазар, пандемията от коронавирус също ще окаже негативно влияние,  защото потреблението на етерични масла в световен мащаб се очаква да намалее. При тези нерозови тенденции в Бургаско започна прибирането на ароматния цвят.

Собственикът на голяма дестилерия, която се намира в средецкото село Зорница Румен Люцканов коментира за изданието, че от ден вече се работи интензивно. Той самият от 15 години има съоръжението, освен това има 400 декара лавандула, въпреки че е известен като водещ животновъд в региона. Дестилерията и декарите лавандула  го нарежда и в редиците на един от големите производители на етеричното масло в България.

Дестилерията се състои от три казана по пет кубика и капацитетът й за месец е десет тона масло, стига да я има масата, която да се преработи. „В момента работя на 20%  капацитет, защото сега започваме. Много е рано да се каже каква ще е реколтата. Вчера започнахме – това е разжънката, което означава, че се прибират най-слабите редове по краищата на блоковете. Най-добре се казва какъв е добивът, когато приключи кампанията. Снощи сме изкарали 20.8 килограма масло, което ще рече по 7 килограма от казан. Нормално за добрия майстор, който си е гледал лавандулата, е между 10 и 15 килограма масло от казан. Всичко под 10 не е добре“, обясни Люцканов.

В околните населени места също мнозина са се отдали на отглеждането на етеричната култура. По негова преценка около 2-3 хиляди декара лавандула се отглеждат в региона на Средец.

Проблемът, по думите на Люцканов е в това, че от миналата година, а и сега няма борсова цена, затова лавандуловото масло си стои на склад по мазета и тавани, или пък в специално пригодени помещения и никой не продава.

Мнозина през последните години се насочиха към отглеждането на лавандула, подмамени от бърза печалба. Според Люцканов обаче след тази година отново ще трябва да се обърнат към конвенционалните култури като пшеница, ечемик, кориандър, рапица, слънчоглед и царевица, защото втора поредна година лавандуловото масло няма борсова цена. „Миналата година цена не излезе, производителите си останаха с маслото. Тази година пак направихме разходи, за да поддържаме насажденията, пак ще я сварим и ще я приберем - да отлежава. Миналата година не сме продали нито грам масло, така се очертава и да е и тази година. Говоря за световните борси“, обясни Люцканов.

Що се отнася до родния пазар, цената е много ниска, а консумацията оскъдна. Цената, която се предлага от козметичните фирми не надхвърля 70 лева за килограм. „Ние, лавандулопроизводителите, не сме глупави хора. Не става с „трици маймуни да се хващат“. На тази цена някои им продават, но вторична преработка и после се чудят защо козметиката не се получава“, обяснява производителят.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил