Петък, 29 Яну 2021
    
Бургас

Зам.-министър Николова: С морския пространствен план целим баланс между икономическото развитие и опазването на Черноморието

  10.07.2020 15:13  
Зам.-министър Николова: С морския пространствен план целим баланс между икономическото развитие и опазването на Черноморието

До края на годината трябва да приключат обществените обсъждания по проекта на Морски пространствен план за периода 2021 – 2035 г.  Стратегическият документ е разработен от Националния център по териториално развитие по проект на МРРБ с европейско финансиране Това съобщи в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри семинар на тема „Трансгранично морско пространствено планиране за Черно море, България и Румъния - MARSPLAN-BS II“, проведен при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Приветствие към участниците отправи и кметът на община Бургас Димитър Николов, който подчерта значението на плана за развитието на морските общини.

„Морският план за пространствено развитие е най-комплексната и сложна задача, изпълнявана в България. Обвързан е с морската стратегия на страната и с Националната концепция за пространствено развитие и интегрираните териториални стратегии за развитие на Североизточен и Югоизточен район на страната, отбеляза пред участниците Николова.

 „Морското пространствено планиране е важна тема за развитието на Черно море. Чрез него ние ще дадем баланса между икономическите и инвестиционни интереси, от една страна, и опазването на околната среда и природните ресурси, от друга“, обясни  заместник-министърът. В него ще са отразени мнения на заинтересованите страни за най-важните приоритети, богата база данни от научни изследвания, информационни ресурси, карти и т.н. Основните му приоритети ще са опазването на морските екосистеми, икономическото развитие, социалното подпомагане, трансграничното сътрудничеството, съхраняване на  културното наследство и околната среда, устройство на крайбрежието, морските пътища и корабоплаването, зоните за спорт и туризъм и др.

„Морското пространствено планиране разглежда целия наличен морски и крайбрежен капитал на страната, за да постигне на  икономически, социални и екологични цели. Очаква се той да доведе до намаляване на конфликтите за достъп до морските територии, намаляване на въздействието върху екосистемите, както и до понижаване на разходите на публичните власти при координирани действие“, каза още Николова.

По проекта ще се изготви и GIS система, в която над 20 организации ще предоставят данни за крайбрежието и морските територии – климат, защитени територии, демография, морски транспорт, рибарство и аквакултури, биоразнообразие, геология, туризъм, комуникационни системи и др.

Зам.-министър Николова информира, че до 31 март 2021 г. планът ще бъде представен на Европейската комисия.

 

 

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил