Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

В „Братя Миладинови“ – доволни от свободни паркоместа, но не искат да плащат „синя зона“

  01.07.2020 16:55  
В „Братя Миладинови“ – доволни от свободни паркоместа, но не искат да плащат „синя зона“

Бургазлия показа нагледно защо е необходимо платено паркиране

 

Георги РУСИНОВ

 

В последните седмици се надигна недоволство от жители на комплекс „Братя Миладинови“ затова, че част от улиците бяха включени в обхвата на „синята зона“. Те дори изпратиха подписка до Общински съвет – Бургас, от която става ясно, че 76.5% от 226 души от блоковете 46, 47, 59, 60, 61, 63 и 66 са против разширяването на платената зона до домовете им. Като аргументи недоволните изтъкват, че районът е жилищен и не е част от същинската централна част на града – нямало много институции, които да се посещават от граждани.

„Предполагам една част от хората, които са се подписали, не притежават автомобили. Може би на някои им харесва, че се освободиха места, но не им харесва факта, че трябва да заплатят една сума от 60 лева, която не виждам да е чак такъв голям проблем. По 5 лева на месец се пада като се разпръснат. Има няколко паркинга, които не са в добро състояние, но има и такива, които с въвеждането на мярката сме подходили с контролни действия. Зелени площи са превърнати в места за паркиране. Търсим баланса, не може всичко да е само паркинги. Трябва да има и детски площадки и градинки“, обясни директорът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев пред репортер на „Черноморски фар“.

Според него социалните медии дават достатъчно голям отзвук от случващото се, което администрацията следи.

„Виждаме коментари в групи и под вашите медийни публикации и става ясно, че хората приемат положително разликата, която виждат. По-трудно се събира подписка „за“, отколкото „анти“. Аз специално съм учуден от тази подписка в „Братя Миладинови“, добави Рунчев.

В същото време бургазлия сподели именно в социалната мрежа Фейсбук нагледно защо е необходима „синя зона“ в „Братя Миладинови“. Мъжът е снимал част от паркинга пред блоковете 17 и 18, а от снимките се вижда наистина безразборно паркиране.

„Този тормоз е всеки ден, защото трябва да се угоди на сульо, пульо и филанкишията, защото не искали синя зона! Повече от половината живущи в тези блокове искаме да имаме място за паркиране, искаме да си платим както си му е реда, но не се получава, не знам какво трябва да се случи, за да станем като нормалните страни“, пише гневно той.

Андрей Рунчев обясни, че е запознат с искането на хората от този район, но по-обширна подписка досега не са получавали.

„Обследваме на места, където хората имат желание. Паркирането и там като на много места е затруднено. Точно поради тази причина бургазлии искат въвеждане на „синя зона“ на определени места. Проблемен е също участъкът зад Старата поща. И там сме запознати. По „Демокрация“ също имаме искания, но там в момента текат ремонти. Затова преценяваме кога е удачният вариант дали някъде да въведем тази мярка“, каза той.

Една част от бургазлиите обаче не вярват, че в действителност се събират подписки, или ако се събирали, то били само от определени кооперации, пред които е трудно паркирането. Заради тях пък страдали цели улици. Подобни примери често се дават за квартал „Възраждане“.

„Няма как всичко и навсякъде да оправим веднага. Виждате, че всяка година, във всички комплекси, оправяме паркинги и изграждаме нови“, добави Рунчев.

Така едни искат премахване на „синята зона“ в „Братя Миладинови“, докато други искат да бъдат включени. Добре познатият проблем е, че когато неплатена зона е граничеща с платена, то всички приходящи коли се прехвърлят и паркират в безплатната. Така по ефекта на доминото рано или късно и тези в неплатената искат включване в обхвата на платената зона.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил