Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бургас

Димитър Янчев към местния парламент: Моля Ви, направете така, че да имаме нормален живот в Ченгенето

  30.06.2020 11:57  
Димитър Янчев към местния парламент: Моля Ви, направете така, че да имаме нормален живот в Ченгенето

Георги РУСИНОВ

 

Димитър Янчев от „Морски сговор“, представляващ рибарите в Ченгене скеле се обърна с емоционална молба към Общински съвет – Бургас. Той бе допуснат да говори по време на докладната, с която да се даде съгласие за сключване на договор за финансиране от ПУДОС за проект: „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ – Зона Хижи – Eтап 2а ВиК мрежи и Етап 3- ВиК мрежи и ЛПСОВ“.

„Имахме много проблеми в миналото, но няма да ви занимавам излишно с това. Общината в последните години се отвори за морето, което е добре. Имаме вече подробен устройствен план, имаме улици с красиви морски имена, посрещаме гости, изградихме нещо като малък музей, където посрещаме деца и провеждаме обучения по морските занаяти, кандидатствахме по трансгранично сътрудничество с Инеада. Много бързо се развиват тези неща, но за съжаление изостава логистиката и инфраструктурата. Няма как без тоалетни да доведем хора и да осъществим всички инициативи, които искаме. Ето и наш представител стана заместник-директор в Морското училище и се надяваме и на тяхна подкрепа. Наш представител стана заместник-директор в Морското и се надяваме и на тяхна подкрепа. Нека оправим инфраструктурата на селището. То няма да е туристическо, то ще си запаси културното историческо наследство. Не мога да кажа колко е голяма молбата ни. Моля направете така, че да имаме условия за живот и да посрещаме гостите си подобаващо“, заяви Янчев.

След него се изказа архитект Петър Статев, който посочи, че амбиция на общината е да се популяризира Ченгене скеле и рибарският занаят. За да се случат проектите е необходимо да се подобри ВиК инфраструктурата.

„Създават се условия за подобряването на цялата територия. Затова ви призовавам да подкрепите докладната“, посочи той.

Калояна Живкова и Веселин Пренеров също подканиха колегите си да гласуват за докладната. Те посочиха, че срещу тях се е водила включително и имиджова война заради докладна подкрепена преди две заседания, когато станаха драмите около така наречения Доган сарай и достъпът до плажа на Отманли.

Константин Бачийски обясни, че не е против подобряването живота на хората от Ченгенето, а това, че с актуването от предишната докладна улицата е станала частна.

Заместник-кметът инж. Чанка Коралска обори твърдението му като посочи, че това не е вярно и достъп до улицата и плажа ще има. Тя добави, че този проект е изключително важен за всички хора в района на Отманли.

Почти целият Общински съвет гласува „за“. Въздържаха се Димитър Найденов от ДБ и капитан Георги Събев от СЕК. Константин Бачийски бе единственият против докладната.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил