Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес Бургас

НОИ - Бургас: Нямаме забавени плащания за безработица

  30.06.2020 11:13  
НОИ - Бургас: Нямаме забавени плащания за безработица

Ина ПЕТРОВА

 

Средствата от почти всички 1448 заявления за обезщетения за безработица, подадени в Бургас през месец май са изплатени, съобщи Велка Тодорова -началник-отдел „Обезщетения при безработица“ в Териториалното поделение на НОИ. Изключения правят 140-150 души, попаднали вдопълнителна ведомост, заради нуждата от още документи. Всички останали безработни са получили парите си в средата на юни.

За проблем, свързан със забавяне на плащанията алармира Дончо Златев от СДС. От самия осигурителен институт действително обявиха две дати за изплащане на обезщетения и през май, и през юни.

„За Бургас този проблем не съществува. Ние сме обработили документите, единствено тези 140-150 човека ще получат плащанията си на втората дата – в края на месеца“, посочи Тодорова. Ако не беше дадена тази втора възможност, обяснява тя, хората щяха да вземат парите си чак в средата на юли.

В групата попадат лица, работили в чужбина и такива, предоставили невалидни банкови сметки. „За лицата, работили в чужбина чакахме да получим потвърдени периоди на заетост в други държави, на частот другите лица пък бяха върнати суми от банки заради закрити сметки, такива в евро или на членове на семействата им. За тях сме изискали актуални платежни сметки“, поясни Велка Тодорова.

„Традиционно обезщетенията се изплащат 45 дни след съкращението на служителя. Нищо, че имаше извънредно положение, срокът не беше намален на 30 дни. В крайна сметка защо да се прави някаква промяна, която да е в подкрепа на най-уязвимите. Тук идва и моментът и да забележим, че НОИ не беше в състояние да изплати тези обезщетения дори и след 45 дни“, написа в профила си в социалните мрежи Дончо Златев.

От НОИ отговориха, че срокът за издаване на разпореждане за изплащане на обезщетения е 14 дни. Що се отнася до плащането, нямало фиксиран 45-дневен регламентиран срок. Целта била да се включат в първата възможна ведомост за плащане, което за Бургас било изпълнено. Вероятно проблемът стои в други градове, но не и при нас, казаха от ведомството.

Заместник социалният министър Зорница Русинова също потвърди в Бургас по време на приемния си ден, че плащането става на два пъти, за да може по-бързо да се обработват документите и това било в полза на хората. Действително някои били с минимални обезщетения, защото са напуснали работа по взаимно съгласие или са се осигурявали на минималния праг.

С влизането в летния сезон в Бургас отчитат драстично намаляване на обезщетенията за безработица. След пика през април – с малко над 5000 заявления, през май те падат под 1450, а от началото на юни досега са 730.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил