Неделя, 31 Яну 2021
    
Общество

Учителки се пенсионират рано заради COVID-а

  17.06.2020 08:20  
Учителки се пенсионират рано заради COVID-а

Страх тресе една част от педагогическата гилдия от завръщането в класните стаи. В синдиката на Българските учители има запитвания за условията за ранно пенсиониране. Има и такива, които имаха намерение да останат и след навършени години да преподават, но сега предвид ситуацията с пандемията, бързат да се оттеглят от работа, от  страх да не бъдат заразени с новата болест.

В училище в село от Бургаски регион има учителки, които са класни ръководителки на четвъртите класове и категорично заявяват, че няма да се върнат на работа, дори, за да оформят документите на децата за края на учебната година. Въпреки че не става дума за преподаване, защото както е известно, учебният процес продължава да се води онлайн. По-скоро те сами, в класна стая, при всички мерки за сигурност трябва да оформят документацията. Всичко това е продиктувано от страха от заразяване с коронавируса.

Освен това има и такива, които не желаят и по програмата за „Подкрепа за успех“ между 60 и 80 часа  да работят с децата на живо през лятото. Макар това да  е част от задълженията на учителите, които трябва да дадат тези 15-20 дни работа с децата. За тях се получава и възнаграждение.

Има дами, в напреднала възраст, които заявяват категорично, че ще вземат неплатен отпуск или пък ще се пенсионират по-рано, но няма да се върнат на работа. Основният мотив отново е страх от заразяване.

„Няколко учителки се обадиха  в синдиката по време на карантината и уплашени от коронавируса разпитваха какви са възможностите да си пуснат документи за ранно пенсиониране. Те бяха категорични, че не желаят да започнат новата учебна година“, коментира лидерът на Синдиката на българските учители в Бургас Константин Янков.

Обикновено запитванията са от учители от начален етап, където най-осезателно се чувства застаряването. Има и от другите етапи на образование.

В синдиката са направени и запитвания и от детски учителки, които работят в специфична среда. „Жените изразиха опасения, че те работят с децата от малцинствата, които категорично нямат създадена лична хигиена, нито такива навици. С тях коментирахме предпазните мерки, които наистина трябва да са сериозни“, обясни синдикалистът.

Сред обществото обаче често се задава въпросът: „Каква е логиката детските градини да работят, а училищата не?“. Той коментира, че лично за него след матурите училищата е  можело да започнат да функционират.  „От 7 до 11 клас сме до 30 юни. Спокойно можеха да ни върнат в клас. Най-логичното обяснение за мен е да не се провалят изпитите и след седми клас“, коментира Янков.

Националното външно оценяване за седми клас бе  на 15 юни, вчера, по български език и литература и на 17 юни по математика.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте