Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бизнес Бургас

Мащабен ВиК проект спира загубите на вода в областта/ОБНОВЕНА/

  16.06.2020 13:12  
Мащабен ВиК проект спира загубите на вода в областта/ОБНОВЕНА/

Решава и проблемите със сушата

Силвия ШАТЪРОВА

Благодарение на интегрирания воден проект за област Бургас и предложение на директорът на ВиК-Бургас инж. Генчо Тенев до екоминистъра проблемите със сушата в областта и загубите на вода ще се решат кардинално. Такова мнение изрази самият министър Емил Димитров – Ревизоро в Бургас. Днес той бе в града за подписване на договора за интегрирания проект на стойност 459,3 млн. лв. Той е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ и е най-мащабният воден проект за областта.

„Ще спрем проблема с водоснабдяването. Вашият директор на ВиК дойде и каза: „Ние за тази година проблемът със сушата ще го решим“. Нека да помислим как да го решим за 5-10-15 години напред. Може да се получи не две-три години суша, а пет. Някой сигурен ли е от вас тук в залата, че може да заповяда на природата какво и кога да се случи?“, каза министър Димитров.

Той изрази мнение, че трябва да се мисли за едно трайно решение и съвсем скоро то ще бъде оповестено.

„Това ще помогне, тук в регионален мащаб, цялото Черноморие да е осигурено за много години напред. Когато имаш трета година суша, когато язовирите имат вода за 1-2 години, разбира се, че ще се опиташ да намалиш потреблението, загубите. Мога със сигурност да ви кажа, че докато трае мандатът на това правителство, хич да не си мръдна пръста, Бургас за тези питейно-битови цели, от тези 52 язовира, ще има навсякъде вода. Може някъде да няма за земеделци, другаде за промишленост, но за питейно-битови цели ще има“, увери екоминистърът и добави, че проблеми има не само с празни язовири, но и с препълнени. Тези дни е трябвало няколко такива да бъдат източвани.

За да има дълготраен ефект за областта, както спомена още в началото, Димитров похвали директорът на ВиК инж. Генчо Тенев, който му предложил много разумно решение. Самият Генчев обаче отказа да отговори на въпрос на „Черноморски фар“ дали става въпрос за изцяло нов водоем, или нещо друго.

Наш репортер попита шефът на ВиК и дали се очаква намаляване на загубите, които в момента са около 50%.

„Аз имам някакви проектни нива, но няма смисъл да ги споменавам. Надявам се, че след като подменим мрежата, ще ви дадем точни числа и ще видите колко е. Предполагаемите числа не е хубаво да се споменават, защото можем и да не ги постигнем. Нека изпълним първо проекта“, лаконично отказа отговор и на този въпрос инж. Тенев.

„Такива инициативи не може да не подкрепи човек. Нямате проблем нито за тази година, нито за догодина. Това не означава, че не трябва да пестим, или да дадем водата ви на Северното Черноморие. Напротив, всички ще трябва да ограничат потреблението. Ограничили сме го и в Бургас. Опитваме се там, където водата може да стигне за 1 година, да стигне за 2. Там където е за 2, да стигне за 4. Сега е моментът, защото виждаме, че кризата може да продължи по-дълго“, коментира пък министър Димитров.

Той изрази категоричност, че ако след 10-15 години настъпят трудни времена, то областта ще е подготвена и няма да усети никаква криза.

„Не гледам само в кръгозора на мандата си, а и занапред. Вашият язовир (б.а. „Камчия“) е много хубав горе, но не върви трета година. Това не означава, че водата е свършила, и че не я съхраняваме добре. Тази година няма да имате проблем със сушата“, обясни още Димитров и допълни:

Бургас ме изненада с безкрайната си амбиция. Ганчо Тенев е единственият директор на ВиК, който направи предложение за дълготрайно решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за десет години напред. Благодаря на ВиК, че дойдоха с такъв великолепен продукт. Радвам се, че имам възможност да им съдействам“, заяви министър Димитров при подписването на договора.

Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.

Дейностите по проекта включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ-Бургас, ПСОВ-Меден рудник и ПСОВ-Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна Поляна.

В обхвата на проекта се включва надграждане на SCADA система и изграждане на GIS система за обособената територия на „ВиК“ ЕАД гр. Бургас. Системите ще са част от интелигентна измервателна инфраструктура за мониторинг на потреблението на вода с цел оптимизиране на мрежовите операции и ефективността в реално време.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 43 месеца.

На подписването присъстваха областният управител и председател на Асоциация по ВИК Вълчо Чолаков, народният представител и председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Бургас Димитър Николов, кметове на общини в област Бургас, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, народни представители, ръководители на държавни ведомства. Министър Димитров подчерта големия принос на Ивелина Василева, която още по времето, когато е била министър на околната среда и водите, е започнала подготовката на големите водни проекти по ОПОС.  
 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте