Вторник, 26 Яну 2021
    
Мнения

Корнелия Нинова: Не се чувствам бламирана

  16.06.2020 10:16  
Корнелия Нинова: Не се чувствам бламирана

Не се чувствам бламирана, кой ще бъде бламиран, ще стане ясно на 12 септември.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по БТВ запитана чувства ли се бламирана на пленума в събота.

На 12 септември ще се проведе прекият избор за председател на социалистите, според решение на Националния съвет, одобрено единодушно в събота.

Пленумът взе две важни решения. Първо, въпреки съпротивата, пряк избор на лидер на БСП ще има, подчерта тя. И допълни: "Това бе моята основна цел за реформа в партията. Този процес на оспорване на прекия вот приключи!"

Нинова обясни, че пленумът е променил датата на прекия избор, избирайки 12 септември като разумен компромис. "Промяна на една дата, може ли да е бламиране", попита тя.

Второто решение се отнася до избора, накъде ще върви БСП.

Лидерът на БСП очерта, че в Националния съвет има две различни линии на мнения - едната е БСП да бъде опозиция (която олицетворява тя) на настоящия модел на управление, другата - да се търси общо управление с ГЕРБ.

Нинова припомни отхвърленото от нея предложение от страна на най-голямата партия да бъде парламентарен председател.

"Предложих един доклад, в който се дава критична оценка на управлението на ГЕРБ. Предложих действия, които да се изразяват в подписка и внасяне на вот на недоверие през септември. Трябва да дадем алтернатива и надежда на хората. Трябва да се съберем всички, не само БСП. В залата постъпиха предложения от другари и за протести, но това беше отхвърлено от членовете на НС   - и предложението за национална подписка, и за протести. Вместо това Сергей Станишев предложи да правим кръгла маса с ГЕРБ", разкри Нинова детайли от проведения в събота пленум. 

"Нашата цел е БСП да управлява, да влезе през парадния вход на управлението, а не като патерица на ГЕРБ".

Това са ключовите различия в НС, тегли чертата лидерът на БСП.

От това какво ще решат членовете на партията на 12 септември, какви хора ще изберат, ще зависи какво ще бъде бъдещето не само на партията, но и на страната,  обяви Нинова.

Председателят на социалистите подчерта два пъти, че левицата иска да управлява, но влизайки във властта през парадния вход.

Запитана как БСП ще влезе във властта през парадния вход с процентите, които ѝ дават социолозите, Нинова каза, че не вярва на телефонните проучвания, които сега се правят: "Няма как за разлика от една седмица, едно проучване да показва 10%, а друго -  21%. Всички специалисти казват, че по време на криза не се води социология. Нека да минат събитията около кризата и ще видим истинските резултати. Истинската социология излиза по улиците.!"  И даде пример, че само днес има три протеста в страната.

Нинова изтъкна важността на това изборът на председател на 12 септември да не бъде провален.

Тя подчерта, че опозиционната политика на БСП започва да дава резултати.

"Не може в тази криза да си оставиш народа без никаква грижа", каза тя. И подчерта, че все още никой не е получил обещания безлихвен заем от 1500 лева като мярка срещу корона кризата.

 

"Когато аз предложа нещо на Националния съвет и то се приеме, излизат заглавия в медиите: "Нинова е авторитарен лидер". Когато предложа решение и то не се приеме, излизат заглавия: "Нинова е бламирана", коментира в заключение лидерът на БСП.

 

Тя отговори и на въпроси, свързани с финансовото състояние на партията, дали БСП е във фалит. Заяви, че за съжаление до сериозно обсъждане на темата и гласуване по същество не се е стигнало.

 

"Седмици преди пленума, мои колеги задаваха въпроси къде са милионите и какво е станало с милионите на БСП. След като раздадох документите и отчетох парите на партията, ги помолих да задават въпроси. Никой не каза нищо. По време на пленума един от членовете на Националния съвет каза, че вече е късно, да го отложим за другия път и когато се стигна до гласуване, се оказа, че няма хора, защото бе 9 часа вечерта. БСП не е пред фалит. Мога да кажа с какви задължения завършваме 2019 - 300 000 лева текущи задължения, които почти сме изплатили", разкри тя.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил