Вторник, 26 Яну 2021
    
Крими

И Окръжен съд-Бургас пусна Бенчо Бенчев на лечение в Турция

  15.06.2020 11:50  
И Окръжен съд-Бургас пусна Бенчо Бенчев на лечение в Турция

Бенчо Бенчев ще се лекува в Турция. Това потвърди Окръжен съд – Бургас. Районният съд в града разреши в свое заседание на 27 май бизнесменът да бъде допуснат да напусне страната. Бенчев е със забрана за напускане пределите на България, заради делото, което се води срещу него. Той е обвинен в укривателството на Димитър Желязков – Очите, както и за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

От решението на съда става ясно, че на Бенчев се позволява еднократно да напусне България за срок за връщане до 7 юли, за да се консултира и прегледа в болница в Истанбул. Спрямо подсъдимия в хода на досъдебното производство е била взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

„Видно от материалите по делото, Бенчев Бенчев е диагностициран с тежки заболявания. Същият е бил лекуван нееднократно в болнични заведения в Република Турция до момента на вземането спрямо него мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“. С оглед на това, Бенчев е преустановил посещенията си там. От представената в последното съдебно заседание пред първоинстанционния съд Епикриза, се установява, че спрямо подсъдимия междувременно е било предприето лечение в Неврологичното отделение на УМБАЛ - Бургас,  като след изписването му бил насочен към допълнителни изследвания в Неврологична клиника в Република Турция, които не могат да бъдат осъществени в тази болница. Според въззивната инстанция действително е налице уважителна причина, предвид здравословното състояние на подсъдимия, на същия да бъда разрешено да напусне пределите на Република България с цел посещение на медицинско заведение в Република Турция, където, видно от материалите, са били привеждани дългогодишни изследвания и лечение в предходен момент, и където, според лекарите, следва да бъдат направени“, се посочва в мотивите на съда.

На следващо място, едно от престъпленията, за които е предаден на съд, е тежко по смисъла на закона, но само на това основание не може да бъде оставено без уважение искането за лечение. За обезпечаване на  участието на Бенчев в процеса е взета и друга мярка за процесуална принуда, а именно мярка за неотклонение „Парична гаранция“. Мярката за процесуална принуда се прилага спрямо подсъдимите лица с цел гарантирне на законосъобразно и своевременно приключване на процеса, но не следва да се превръща в своеобразна санкция.

Правилно е бил и определен срок, като целесъобразно е посочена като крайна дата за завръщане на подсъдимия в България, датата, предхождаща тази, за която е насрочено следващото съдебно заседание, в което ще се извършват съдебно - следствени действия пред първоинстанционния съд.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил