Вторник, 26 Яну 2021
    
Спорт

Стана ясно кога Цанко Цанков ще прави опита си за рекорд

  14.06.2020 12:14  
Стана ясно кога Цанко Цанков ще прави опита си за рекорд

Михаил КОЛЕВ

 

Опитът за поставяне на рекорд на бургаския плувец Цанко Цанков ще бъде на 1 август на басейна в "Парк Арена ОЗК". Това разкри пред вестник „Черноморски фар“ самият той. Бургазлията си е поставил за цел да плува 12 часа без прекъсване в 50-метров басейн. Първоначално събитието трябваше да се проведе на 4 юли на същото място. Заради настъпилата криза с коронавируса и последвалото затваряне на плувните комплекси в цялата страна се наложи промяна в подготовката на плувеца, за която са необходими 3 месеца. 

Сега подготовката на Цанко ще е малко над 2 месеца, но вярва, че ще успее да се справи. В момента той тренира шест пъти в седмицата, като плува в басейни в София и Бургас, а в един от дните плува и 5 км във водите на Бургаския залив. Единственият ден, в който почива, е сряда. По време на плуването за рекорда на всеки 15-20 минути той ще получава от своя екип чрез специален стик подсилваща напитка, но без да спира и ще поема течностите в движение. Няма да приема и твърда храна през всичките 12 часа.

До момента в България няма подобен рекорд на такава дистанция в басейн и ако успее да се справи с поставената цел бургазлията ще стане първият наш сънародник, извършил това. Страната ни е единствената европейска държава, която няма свой национален рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Съдии от Българската федерация по плувни спортове, които са акредитирани от ФИНА, ще следят за стриктното изпълнение на рекорда.

„Надявам се, че на тази дата няма да има събития от календара на родната Федерация по плуване. Пандемията доста сериозно обърка моите планове, както и на всички останали спортисти. Изключително мотивиран съм да постигна рекорда и вярвам, че ще успея. Целта е да възстановим маратонското плуване в България и страната ни да бъде поставена на картата в тази дисциплина. Ако успея да се справя след това ще сравним времето ми с това на другите страни в Европа по отношение на този рекорд. Искам също да вдъхновя и колкото се може повече млади родни състезатели, които да се захванат с маратонското плуване“, заяви още Цанков.

Именно заради това негово желание по време на опита му за рекорд с него заедно ще плуват щафетно през цялото време в другите коридори и деца от местните плувните клубове. Очаква се на събитието да присъства и легендата и голям приятел на Цанко – Петър Стойчев. Засега той е изявил своето желание да дойде в Бургас и да наблюдава Цанков, но официално не е потвърдил присъствие. По всяка вероятност стартът ще бъде даден в 7:00 или в 7:30 часа, а входът за зрителите ще е безплатен.

Ако всичко завърши успешно, това ще бъде вторият значим рекорд на 32-годишния бургазлия. През юли 2019 година той стана първият човек, преплувал акваторията на Бургаския залив. Изминатото разстояние от 46 800 метра е и най-дългото индивидуално преплуване, извършвано някога в хилядолетната история на Черно море, от всички граничещи с него държави. Поради тази причина постижението придоби обществена популярност като „Рекордът на Черно море”, а Цанко Цанков получи прозвището „Властелина на Черно море”.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил