Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Община Бургас поръчва нов туристически кораб

  13.06.2020 11:11  
Община Бургас поръчва нов туристически кораб

Ина ПЕТРОВА

Силвия ШАТЪРОВА

Нов пътнически кораб ще обслужва туристически маршрути в крайбрежните води на Черно море, ще осигурява също така редовна транспортна връзка между града, туристическите обекти и съставните селища и квартали на община Бургас. Това се казва в обществена поръчка на администрацията за доставка на плавателното средство.

По-конкретно пасажерският кораб ще бъде пуснат да обслужва линията до остров Света Анастасия, пристанището в Сарафово, лодкостоянката в квартал „Крайморие“ и рибарския кей „Ченгене скеле“. Интересен момент е, че корабът ще служи и като  воден транспорт за превозване на пътници до различни населени места, се казва в документите от обществената поръчка. Предвижда се плавателният съд да изпълнява и допълващи развлекателни функции като организиране на фирмени събития, рождени дни, празненства и др.

Проектът е част от целенасочената и последователна политика на Община Бургас за утвърждаване на града като разпознаваема и предпочитана туристическа дестинация, предлагаща разнообразие от културни, исторически, религиозни и природни забележителности и услуги. Обществената поръчка се възлага в рамките на проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020 г.”

Изпълнителят трябва да представи сертификати за произход и гаранционен срок за кораба, корабните системи и инсталации за 36 месеца. Дължината на плавателния съд трябва да е от 19 до 22 метра, ширината от 7,5 до 9 метра.Сред зададените параметри са още мореходността при скорост на вятъра да е до 6-а степен по скалата на Бофорт, а максималният брой души на борда - екипаж и пасажери да е общо 89. Общата прогнозна стойност на поръчката е в размер на 1,3 млн. лева без ДДС. Крайният срок за подаване на документи по откритата процедура изтече преди два дни.

За кораба се заговори още през есента на миналата година, че той ще играе ролята на морско такси, за което трябваше да се променят две наредби и за това се ангажира транспортния министър Росен Желязков при посещението си в Бургас, който разгледа кея заедно с кмета Димитър Николов.

Кеят до Магазия 1 на порта ще бъде една от отправните точки, от която ще тръгват морските таксита. Идеята е хидробусите да плават от Морската гара до Сарафово, Крайморие, остров Света Анастасия и рибарското селище Ченгене Скеле в местността Отманли. А в по-късен етап да бъдат пуснати и до съседните курорти Поморие, Черноморец, Созопол и Несебър. Право да бъдат морски таксита ще имат малки, но бързи корабчета. Освен че ще бъдат полезни за жителите и гостите на града, те ще бъдат и вид атракция.

 Идеята за хидробусите е заимствана от Дания и Швеция, които имат опит с плаванията в градски условия.

Корабът, за който Общината е пуснала поръчка, е за по-малко места от  действащия катамаран „Анастасия“, но за сметка на това ще е два пъти по-бърз и ще може да се използва и при по-бурни вълни.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил