Вторник, 26 Яну 2021
    
Общество

Заради цената на газа: От Топлото приспадат пари от фактурите

  12.06.2020 15:33  
Заради цената на газа: От Топлото приспадат пари от фактурите

Дона МИТЕВА

Реално приспадане на пари от сметките за топлото ще има, те няма да се връщат кешово, категоричен е Христин Илиев, директор на „Топлофикация – Бургас“ ЕАД.  За нашия град това са  4-5%, обясни той. „Тепърва ще смятаме и ще  преценяваме как ще станат нещата. Имаме един месец. Но така  или иначе ще върнем парите и крайните потребители ще си ги получат, не е само на приказки, а приспаднати от сметките“, заключи Илиев.

На длъжниците, които не са коректни към Топлото, също трябва да им бъдат приспаднати пари.  Едното не се смесва с другото. „За тях си има други процедури. Те си остават длъжници и ние продължаваме да си ги издирваме и да си търсим парите“, категоричен е инж. Илиев. Старата сума, която длъжникът дължи си остава, а ако има приспадане се извършва от новата фактура. Моделът е един и същ за всички.

В следващите фактури на потребителите на „Топлофикация“ - Бургас ще бъдат отбелязани сумите, които трябва да бъдат върнати на дадения абонат. „Ако тази, месечната фактура е за, примерно, 30 лева, а сумата, която трябва да се приспадне е 40 лева, абонатът не плаща нищо за този месец, а десетте лева му се приспадат от следващата фактура“, обясни директорът на „Топлофикация“ – Бургас, обяснявайки принципа.

Той не пожела да коментира сумата, която ще бъде върната в Бургаското топло, с мотива, че това по никакъв начин не касае крайните потребители.

Комисията по енергийно и водно регулиране е направила специални таблици по месеци, където са сложени цените.

„Всичко ще бъде  отбелязано във фактурата, прозрачно и ясно, така че всеки човек да може да провери. Няма да има страшни формули“, уверява Илиев. Като излязат първите фактури с приспадане от „Топлофикация“ ще следят за аномалии, които ще отстраняват в движение.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди коригирани цени на топлинната енергия в страната за периода от 1 юли 2-19 – 31 март 2020 година. Поевтиняването е средно с 10.16%. До корекцията със задна дата се стигна след споразумението с „Газпром“ за сваляне цената на природния газ.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил