Неделя, 31 Яну 2021
    
Мнения

Георги Атанасов, политически анализатор: Атакуват Нинова, защото е единствения шанс на БСП да оказва съпротива на ГЕРБ

  12.06.2020 13:16  
Георги Атанасов, политически анализатор: Атакуват Нинова, защото е единствения шанс на БСП да оказва съпротива на ГЕРБ

-Г-н Атанасов, вие сте журналисти, който следи политическите процеси. Замрази ли се политическата обстановка по време на пандемията от коронавирус и ще си наваксат ли политическите сили още повече, че остава една година до редовните парламентарни избор?


Георги Атанасов:При всички случаи епидемията или пандемията под знака на COVID -19 катализира политическите процес у нас и по света, като отложи най-болезнените казуси, теми и проблеми за след вируса. Неслучайно през последните една-две седмици сме свидетели на ескалация на социалните конфликти в САЩ и на други места по света, както и на ескалация на корупционните скандали у нас. По време на така наречената карантина през втората половина на март, април и май, много от болежките на обществото у нас и по света бяха отложени или поставени зад маската на вируса, когато на преден план излезе парадигмата за оцеляване на нацията и човечеството. Всичко останало бе оставено за по-нататък. За щастие като че ли вирусът започва да отстъпва и ето, че сега след свалянето на маските, поне извън магазините и затворените помещения и след разхлабването на ограниченията и рестрикциите и подновяването и рестартирането на живота в различните сфери, се оказа, че натрупаните конфликти са достигнали такава критична маса, че повече не могат да бъдат отлагани за по-нататък, замазвани и успокоявани и в САЩ, и в Западна Европа, и у нас. Затова по някаква неписана логика на съдбата, почти успоредно се случиха и страхотните расово-социални вълнения отвъд Атлантика и ескалацията на вътрешното напрежение в нашата страна, породено от поредица корпоративно-олигархични, криминални, политически и всякакви конфликти. Това, което вирусът спести, животът ни го поднася без упойка и по много.

 

Вие анализирате и процесите в БСП, а в партията предстои пряк избор на председател и сякаш с наближаването му се засилва и напрежението. Защо са тези вътрешни битки и кой ги провокира?
 

Георги Атанасов:Не познавам издълбоко вътрешната кухня в столетната партия, но като политически анализатор, който следи процесите в БСП и в цялата ни обществена действителност бих искал да кажа няколко думи. Струва ми се, че вътрешните конфликти в най-старата българска партия до голяма степен са преекспонирани, манипулирани, тъй като съм убеден, че 80-90 % от социалистите възприемат лидерството на Корнелия Нинова като една абсолютна справедлива и незаменима реалност. Защо? Много просто – председателят на БСП успя да реанимира столетната партия от будната кома, до която я баха докарали нейните предшественици и да постигне съвсем реални положителни резултати и то в условията на една почти монополна васт на ГЕРБ. В тези изключително сложни условия Корнелия Нинова успя да направи няколко много важни неща. Под нейно ръководство БСП удвои парламентарното представителство от под 40 депутати, на 80, спечели президентския вот с кандидатпрезидентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова, подобри с 25-30 % резултатите си на евровота и на общинските избори и това само в рамките на няколко години при пак повтарям абсолютна монополна власт на ГЕРБ и изключително тежки вътрешнополитически условия. Имам предвид войната срещу БСП чрез партийната субсидия, медийната агресия и да стигнем до сегашната негативна кампания и черен пиар, който всекидневно тече през медийните казионни чешми срещу Корнелия Нинова. Занимавал съм се много години със спорт и знам, че там важат само резултатите. Няма значение кой как е играл, кой какви мисли и чувства изповядвал, важен е резултатът. Резултатите на Корнелия Нинова в тази много сложна обстановка за столетната партия са положителни. Много по-добри от тези на нейните предшественици. Точно по тази причина обществените рупори на ГЕРБ водят всекидневна война срещу Корнелия Нинова. Най-интересното за мен като независим анализатор на политическите процеси е, че медийните рупори и папагали на властта у нас използват срещу лидера на БСП точно тези представители на вътрешната опозиция на „Позитано“ 20 в лицето на Гергов, Божинов, Мерджанов и т.н., които доведоха столетната партия буквално до просешка тояга и до положението да бъде не втора, а трета политическа сила. Спомняте си какво се случи само преди няколко години, когато БСП стигна до скандалния резултат да има 39 депутати в парламента. Интересното, странното и траги-комичното е, че управляващите от ГЕРБ са заложили именно на тези провалени червени феодали, сенатори, аристократи в борбата срещу Нинова. Всеки нормален човек си задава елементарния риторичен въпрос, а именно „Кажи ми кои са ти приятелите и враговете, за да ти кажа кой си“. Няма как каузата на ГЕРБ срещу БСП да спечели чрез говорители като Гергов, Мерджанов и Божинов. Всеки средноинтелигентен човек в БСП разбира, че след като Нинова е атакувана от рупорите на властта на ГЕРБ, то значи, че тя е неудобна за тях.
За мен няма абсолютно никакво съмнение, че мнозинството от хората в червената партия ще подкрепи лидера Нинова на предстоящите преки избори. В същото време съм наясно, че герговщината ще се опита да си купи вота по примера на съюзниците от управляващата корпорация.

Мислите ли, че БСП трябва да се отърве от така наречените барони, феодали, за да влезе в управлението и да спечели доверието на обществото?
 

Георги Атанасов: Разбира се, в една лява партия, нямат място представители на едрия бизнес. По презумпция от времето на Карл Маркс насам и във всички философски теоретични постановки, е ясно, че те нямат място там. Едрият капитал винаги се захранва, самовъзпроизвежда от експлоатацията на наемния труд, а една лява партия е преди всичко партия на работниците, на служителите, на хората от свободните професии. Поне така е в Западна Европа. В една лява партия може да има милионери от талант, от дарба, от гений, като Пикасо или Чарли Чаплин, Кафка или Камю, но в една лява партия не мож еда има едри капиталисти от типа на Георги Гергов. Това е абсолютен теоретически, филосолфски и морален нонсенс. Линията на Корнелия Нинова за изчистване на столетната партия от псевдочервени олигарси, а тя го заяви катогерочно, като призова Георги Гергов да напусне редиците на БСП, е съвсем основателна. По тази тема не може да има други мнения. Освен това лидерът на БСП постави един морален императив пред цялото ни общество. Тя наложи в своята партия ограничение на депутатските мандати. Всички знаем, че в БСП, както и в други политически сили бяха налице абонирани, пожизнени парламентарни сенатори с 5-6-7-8 мандата в Народното събрание. Мъдрите хора казват, че всяка власт изражда хората, деформира ги, а непрекъснатото присъствие във властта или в парламента води до закърняване на политическите, моралните рефлекси и инстинкти. Води до създаването на една бюджетна, казионна каста, която се е капсулирала в себе си и няма почти нищо общо с народа, който представлява. Много по-голям е проблемът с абсолютната власт, която е в ръцете на ГЕРБ от 10 години насам. Дори да има добри намерения от страна на Бойко Борисов, не се съмнявам, че има в определени аспекти, няма как една почти абсолютна власт от десетилетие, да не бъде деформирана.
 

Споменахте, че ръководството на БСП е подело линия на изчистване на тези феодали в партията, но трябва ли този път да бъде извървян докрая и те да бъдат изключени например?
 

Георги Атанасов: Разбира се, те са морално изключени. Няма как да претендираш, че си фактор и коректив в една лява социалистическа партия като БСП и в същото време да получаваш 43 млн. от залтната дупка във Варна, напълнена от ГЕРБ или други от така наречените псевдочервени милионери, които чудесно си съжителстват с властта, получават обществени поръчки за крупни проекти по европрограми в общини на ГЕРБ. Неколцината червени феодали сипят огън и жупел срещу Корнелия Нинова, а тя им вдигна заслужен червен картон. Тя олицетворява единствената реална и адекватна опозиционна линия в нашата страна и тя просто вдигна БСП от будната кома, до която я бяха докарали предишните ръководитеи на партията. Смятате ли, че управляващите от ГЕРБ са се загрижили за идеологическото, моралното здраве на БСП като лансират така наречената вътрешна опозиция. В никакъв случай, като лансират тези бити карти и политически лузъри, докарали БСП до просяшка тояга, управляващите си гонят своя интерес. Те нямат никакъв интерес от една силна, консолидирана, напредваща, оспорваща властта им алтернатива като БСП.
 

Споменахте някои от местните барони, а къде се позиционира настоящият заместник-председател на партията в тази ситуация и защо няма нападки срещу него след като също е част от ръководството на БСП?
 

Георги Атанасов: Очевидно не е толкова опасен за управляващите, като г-жа Нинова. Вече събрах две и две и изясних доста алгоритми в един принципен политически план без да познавам отвътре кухнята и фронтовете на противопоставяне са много ясни. Този, който е неудобен за ГЕРБ като единствената реална алтернатива, т.е. Корнелия Нинова, е поставена под огън. Удобните на статуквото в БСП са подпомагани под различни форми и обслужвани от пропагандната машина от управляващите. То е много ясно, няма колебания за мислещия човек. Акуват Нинова, защото знаят, че е единствения шанс на БСП да оказва съпротива на ГЕРБ и да се бори за едни по-добри парламентарни и политически позиции.
 

За пръв път в историята на партията ще се проведе пряк избор за председател. По-демократичен ли прави изборът прякото гласуване на лидер и ще обезсили ли така наречените партийни барони?
 

Георги Атанасов: Силно се надявам и отново правя уговорката, че се притесянвам да не би тези барони, подпомагани от олигархично-корпоративната система, да се опитат да купят вота. Все пак ми се струва, че историческата мъдрост и моралната хигиена на левите хора, които членуват в БСП и които не са малко, независимо от тежките години от 10 ноември насам, ще надделеят и те ще дадат единственият възможен вот забъдеще на БСП. При евентуално връщане на Герговската линия, то това ще означава предизвестена смърт за на-старата и авторитетна българска партия. Много е добре, че най-старата партия дава пример за демократичен манталитет и дух. Един пряк избор легитимира общественото начало, лидера естествено и при един подобен избор, отпадат всякакви манипулации, спекулации и опити за дестабилизиране на управлението в съответната политическа формация. Бих направил едно сравнение, че един пряк избор на партиен ръководител е като избора на президент на една страна. Един подобен директен пряк избор в БСП ще закрепи изключително много легитимността на управлението на партията. Ще даде мандат на ръководителя за провеждане на категорична политика.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте