Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас Общество

Общинска стипендия е осигурена за 140 студенти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  12.06.2020 10:14  
Общинска стипендия е осигурена за 140 студенти на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

140 студенти от първи, втори и трети курс редовно обучение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще имат право на стипендии по общинската програма „Успешни студенти“. И тази година местната администрация реши да заложи на младите специалисти, които се подготвят в държавното висше училище, като подпомогне финансово обучението на най-добрите от тях. 

Право на стипендии ще имат 39 студенти от направление „Педагогика“, 15 от професионално направление „Туризъм“, 35 от професионални направления „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“. Право на общинска финансов подкрепа ще имат още 35 отличници в  професионални направления „Химически науки“, „Химични технологии“, „Материали и материалознание“, „Биотехнологии“ и „Общо инженерство“, както и 15, избрали да се развиват професионално в направленията „Медицина“, „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“.

Освен предложените от академичните ръководства разпределения, в програмата е предвидена квота от 50 стипендии за зимен и летен семестър, които ще бъдат отпускани по предложения на самата общинска администрация.

Състезателният бал за стипендии за първокурсници се формира от получения бал при кандидатстване в университета, допълнителни точки носят участията на олимпиади и състезания, международно признати сертификати за владеене на чужд език минимум на ниво В1 или съответстващо на него в Европейската езикова рамка, както и доброволческо участие в училищни и други мероприятия.

Състезателният бал за стипендии за студенти втори и трети курс се формира от точки от средния успех от следването, точки от участие в олимпиади и състезания, участие в научни публикации и участие в национални и университетски научно изследователски проекти.

Студентските стипендии се разпределят на два етапа - стипендии за летен семестър и стипендии за зимен семестър.

Община Бургас и тази година ще даде парична награда „Студент на годината“. Това е еднократна и е в размер на 600 лева.

Освен стипендиите, отпускани от община Бургас, студентите, избрали обучение в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ще могат да разчитат на напълно безплатно образование, ако бъде прието постановлението на „Министерски съвет за защитените направления и специалности, което предвижда държавата да поеме изцяло таксите за обучение по „Педагогика на обучението по…“, „Химически науки“, „Химични технологии“ и „Материали и материалознание“.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил