Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас Общество

Предлагат: Четири присъствени дни в училище, петия онлайн

  11.06.2020 12:05  
Предлагат:  Четири присъствени дни в училище, петия онлайн

 Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени в училищния закон, обсъдени на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и ръководството на МОН, съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата.  Идеята е все още на етап проект.

Целта е да се даде възможност на всяко училище, не само на иновативните, да въведе до 20% в учебните планове и дни за дистанционно обучение, ако желае. "Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде посветен на дистанционно обучение", казва Стаматов и дава пример с Австрия.

Според Стаматов  20% от часовете в електронна среда могат да се приложат само за един  предмет, или за всички предмети, в зависимост от желанието и спецификата на училището. Става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер, пояснява той, като според него реалистичният срок за въвеждането й в закона е ноември-декември т.г.

Ясно дефиниране на това що е то дистанционно обучение ще бъде една от очакваните  промени в  Закона за предучилищното и училищното образование,  както и прилагането на тази форма при грипни ваканции.  Нещо, което вече бе анонсирано от просветния министър Красимир Вълчев. Идеята е така да не се изпуска учебен материал. С друга промяна ще се регламентира и въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните - също оповестено вече намерение.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил