Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

Жътвата в региона тръгва до десетина дни

  10.06.2020 11:37  
Жътвата в региона тръгва до десетина дни

Дона МИТЕВА

Жътвата в региона не е започнала. Най-рано се очаква тя да тръгне след седмица или десет дни. Причината за това е нестабилното време, коментира Николай Киров, председател на регионалната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Някъде, където е изгоряло – по-лошо няма как да стане, затова и не се бърза. Някъде може нищо да не се жъне. В региона има такива места както за пшеницата, така за ечемика и рапицата. Не е розово положението тази година в нашия регион“, коментира Киров.

Като добиви  в бургаско  средно ще бъдат с 30 до 50 процента по-ниски, в сравнение с миналата година, предвиждат от бранша. Докато в национално ниво прогнозата е за около 30% по-ниски, което по никакъв начин няма да се отрази на зърнения баланс.

По отношение на мерките, касаещи пандемията от коронавируса, зърнопроизводителите са категорични, че се спазват. „То всеки си е затворен индивидуално в кабината на трактора, камиона или комбайната. Спазва се дистанцията като  се слезе за почивка“, обяснява зърнопроизводителя. И допълва, че са раздадени маски и дезинфектанти за хората, които ще прибират реколтата.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил