Събота, 31 Oct 2020
    
Бизнес Руен

Засилен контрол върху качеството на вносните плодове и зеленчуци искат производители

  09.06.2020 16:49  
Засилен контрол върху качеството на вносните плодове и зеленчуци искат производители

Декларация до министъра на земеделието Десислава Танева и  до изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков са изпратили браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“. Чрез нея те настояват заповедта на директора на БАБХ за завишен контрол по границите за вносните плодове и зеленчуци да стане постоянно действаща. Надяват се, че по този начин ще бъде спрян и нерегламентирания внос.

„Производителите на плодове и зеленчуци считаме, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве в краткосрочен и дългосрочен план. Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна, пишат те.

В текста още се подчертава, че често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки от БАБХ ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата смятат от Съюз на Дунавските Овощари, Добруджански Овощарски Съюз, Българска Асоциация на производителите на оранжерийни продукти, Национален съюз на градинарите, Съюз на овощарите, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Мнения
Христина Христова: Нинова искаше оставката на Борисов от ефира на БНТ, но я сложиха в един кюп със защитничката му Дариткова
  30.07.2020 15:10      

И между другото, БСП не е управлявала с ГЕРБ, за разлика от вас, гневно отбелязва Христина Христова.