Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Култура

Международният ден на архивите през 2020 г. - празник в условията на пандемия

  09.06.2020 15:59  
Международният ден на архивите през 2020 г. - празник в условията на пандемия

Десислава ЛИЛОВА,

началник-отдел „Държавен архив” - Бургас

 

През 2004 г. две хиляди участници на Международния конгрес на архивите във Виена приемат резолюция, която поставя пред Обединените нации искането да се учреди международен ден на архивите. Това се случва по време на годишното общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г., където членовете на Международния съвет на архивите (МСА) вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите.

Тази дата е избрана, тъй като МСА е създаден под егидата на ЮНЕСКО, именно на 9 юни 1948 г. и след одобрение от Изпълнителния комитет на МСА е приета от цялата архивна общност.

2020 година до момента се очертава като година, която ще остави своята трайна следа в архивните документи. Една доста по-различна година от предходните и за празниците ни, и за инициативите по отбелязването им. С носталгия си спомняме празниците с приятелите ни, споделящи нашата кауза и работещи за издирването, опазването и популяризирането на ценните архивни документи и нашите дарители на безценни късчета история. Надяваме се още следващия празник да можем да отбележим заедно, без нужда от дистанция и спазване на противоепидемични мерки.

Въпреки особеностите на годината, Отдел „Държавен архив” – Бургас за поредна година ще обяви своите номинирани в трите категории - читател, дарител и приятел за предходната 2019 г., за да отбележим по този начин Международния ден на архивите – 9 юни.

В категорията „Читател на 2019 г.” Отдел „Държавен архив" – Бургас отличава общинския съветник д-р Георги Дракалиев, с 27 посещения в читалнята и използвани 66 бр. архивни единици за проучване на дейността на Градско общинско управление - Бургас от Освобождението до 1912 г. във връзка с подготовката на неговата дисертация.

В категорията „Дарител на 2019 г.”, с най-значимо дарение, с историческа и обществена стойност, за предходната година е отличена г-жа Румяна Емануилиду за дарението, което направи като допълнително постъпление към нейния личен фонд. Документите доказват умелото съчетаване, в перфектна симбиоза, на всичките роли на Румяна Емануилиду - като журналист, издател и автор на книги, инициатор на редица обществени инициативи за стойностни каузи и човек, стремящ се към духовното и културното израстване на обществото.

В категорията „Приятел на архива” отличените традиционно са повече от един, за четвърта поредна година. Отличените в тази категория са:

- Община Бургас - за подпомагането на архива в популяризаторската му дейност чрез съвместни прояви, безвъзмездно предоставяне на зали за изложби, предоставянето на три компютъра по инициатива на общинския съветник д-р Георги Дракалиев и др. инициативи, чрез които сътрудничеството ни се претворява в интересни и вълнуващи изненади за бургазлии и гостите на града.

 - Вестник „Черноморски фар“ - за предостваната трибуна за популяризирането на документалното богатство на Държавен архив – Бургас и осигуряването на информация за културни събития в града и областта, за дейността на фондообразуватели на архива и на личности, които са потенциални фондообразуватели и биха могли да направят личните си фондове част от националното архивно богатство, чрез безвъзмездното предоставяне на броеве от  вестника.

- Румяна Емануилиду – бургаски жирналист, автор на книги, издател и председател на СНЦ „Общество за духовни изяви” - Бургас, дарител на архива на личния си фонд и на фонда на СНЦ „Общество за духовни изяви” - Бургас - за популяризирането на документалното богатство на Държавен архив – Бургас чрез изследването на документи, съхранени в архива и подпомагането на дейността му във връзка с обогатяването на Националния архивен фонд с ценни документи на бележити личности от Бургас и региона.

- Соня Кехлибарева – дългогодишен служител на Регионална библоиотека „П. К. Яворов” – Бургас, краевед и дарител на ценни документи в архива - за популяризирането на документалното богатство на Държавен архив – Бургас и неуморното подпомагане на дейността по обогатяване на Националния архивен фонд с ценни документи на бележити личности от Бургас и региона.

Тази година, предвид приетите противоепидемични мерки, връчването на грамотите на отличените, се предвижда да е на по-късен етап – на 10 октомври 2020 г., когато се отбелязва професионалният празник на българските архивисти и се надяваме, че ситуацията ще е по-спокойна и ще е възможно взаимно да се насладим на срещата ни, без нужда от маски и дистанция.

Скъпи приятели, макар и да не сме заедно в празничния ден, бъдете сигурни, че мислим за вас и сме щастливи, че професионалният ни път ни е срещнал с ангажирани с каузата ни приятели. 

Изказваме огромната си благодарност и към всички наши дарители на документи, обогатили съкровищницата ни с документи и снимки предходната година, за благородния им жест и отговорност към опазването на паметта на Бургас и региона. 

 

 

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил