Неделя, 31 Яну 2021
    
Айтос

Проф. Елена Кутева към айтозлии: Имайте желание, енергия, хъс и дух, за да пазите традициите си живи

  09.06.2020 15:25  
Проф. Елена Кутева към айтозлии:  Имайте желание, енергия, хъс и дух, за да пазите традициите си  живи

В деня, в който преди пандемията беше планирано откриването на Фолклорни празници „Славееви пощи 2020" - 5 юни, „Народен приятел“ се свърза с проф. д-р Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” - София и почетен председател на журито на Празниците. Проф. Кутева любезно се отзова на поканата на общинското издание за онлайн интервю.

 

- Г-жо Кутева, за първи път от 52 години, „Славееви нощи 2020" не се проведоха заради извънредната обстановка. Липсват ли Ви айтоските празници?

 

- Разбира се, че ми липсват „Славееви нощи”. И не само на мен. Това е празник, отдавна превърнал се в традиция. Празник, който изпълва с играта на багри, звуци, цветове и движения няколко дни. Празник, който доставя удоволствие, но и носи трепетни очаквания на участниците. Празник, за който всяка година хиляди хора се подготвят, чакат го, вълнуват се, наслаждават се. Очакванията са част от празника, нали? И е тъжно, когато той се изплъзне, ей така, независимо каква е причината! Затова казвам, че ми липсва на мен, на участниците, на айтозлии.

- Пропускаме едно издание - според Вас, ще успее ли Айтос да продължи една толкова дълго пазена и обичана традиция?

 

- Дали Айтос ще успее да продължи традицията догодина? Ами това зависи само от Айтос. Мисля, че след като не само опазихте прекрасните „Славееви нощи”, но и се разрастват все повече, не би трябвало да има причина догодина да не се състоят! Убедена съм, че „Славееви нощи" ще ги има.

 

- Какво бихте казали на айтозлии, ако сега сте на сцената в парк „Славеева река", на откриването на „Славееви нощи 2020"?

 

- Мисля, че точно сега бих им пожелала преди всичко да са здрави, здрави и здрави! И да имат достатъчно желание, енергия, хъс и дух, за да пазят себе си и семействата си, и града си, и традициите си  живи!

 

- Кой е по-силен - традицията или COVID-19? Как според Вас, би отговорил баща Ви, композиторът Филип Кутев?

 

- Болестите идват и си отиват. И най-големите световни епидемии са свършвали в един момент. Традицията е нещо много по-силно, по-мощно, по-древно и по-значимо. Така че естествено -  всяка традиция е по-силна от една епидемия!

Може би и баща ми би казал същото. Може би, аз само повтарям сега негови мисли, изказани по подобен повод в някакъв момент. Надявам се, че съм „прихванала” нещо от неговата мъдрост!

 

- Не мога да не Ви попитам, какво се случва с Ансамбъла през последните три месеца? Как преживяхте извънредното положение? Имаха ли онлайн изяви певците, танцьорите и инструменталистите?

 

- В последните месеци дейността на Ансамбъла замря, както на всички сродни институти. „Каквото за гол Хасан, това и за нас, комшу” – казваше баба ми. И то си е така. Всички запланувани и с продадени билети концерти отменихме. Наши солисти периодично се появяваха в интернет пространството. Имахме и едно представяне на „Ела се вие, превива” – запис. Но да правим онлайн  големи концерти – това не звучи много добре и не би било качествено. Виж, ако е на сцена в зала без публика - да. Но нали целият този артистичен народ е в най-близък контакт на едно относително малко пространство! Ние не сме само оркестър или хор, а и голям състав танцьори. Как може да тичаш по сцената без да дишаш ускорено, например?

 

- Кога се връща Ансамбълът на сцена пред жива публика?

 

- Сега вече постепенно започваме и дай, Боже, всичко да се развива в страната ни гладко! Започваме работа заедно и първата ни изява ще бъде концерт в Павликени на 29 юни т.г.

 

- През 2021 година ще празнувате юбилей - готвите ли се отсега?

 

- За 70-годишния ни юбилей естествено вече мислим, но е рано да оповестяваме какво точно ще направим!

 

- Използвам възможността да Ви честитя втората внучка!

 

- Благодаря. Роди се на 13 май, казва се Анна.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте