Понеделник, 25 Яну 2021
    
Общество

За „Черноморски фар“ отвъд Океана: Българи в Америка за бунтовете заради смъртта на чернокож

  09.06.2020 13:40  
За „Черноморски фар“ отвъд Океана: Българи в Америка за бунтовете заради смъртта на чернокож

Ситуацията с коронавируса избледнява пред мародерството

Полетите до България – проблем за нашенците там

 

Георги РУСИНОВ

 

Последните седмици в Съединените американски щати ситуацията е сериозна не само заради коронавируса. На преден план се появиха демонстрациите из цяла Америка заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис, щата Минесота. Той загина при удушаване по време на арест, когато полицай го бе затиснал с крак по врата. Това предизвика истинско недоволство сред американците, които чрез митинги в различни градове на страната показаха недоволството си. Митингите обаче на места прераснаха в бунтове, а покрай бунтовете излязоха и мародери, нападайки магазини и частна собственост.

 

Директорът на българското училище в Чикаго Живка Бубалова: Провокатори предизвикват действията на полицията, грабежите и вандалщината отшумяват

 

Директорът на българското училище в Чикаго – бургазлийката Живка Бубалова разказа, че и при тях в Илинойс е неспокойно, защото митингите и демонстрациите продължават.

„Поне вече грабежите и вандалщината отшумяват. Надяваме се, че до седмица някъде ще приключи всичко. Много полиция има. В социалните медии непрекъснато публикуват насилствени мерки на униформените, но в повечето случаи те са провокирани не от действията на демонстрантите, защото те се държат прилично, а от други заинтересовани провокатори, които предизвикват тези действия на полицаите. В този смисъл служителите на реда в Щатите са много пазени от закона“, каза Бубалова.

В Чикаго бунтовете са прехвърлили своя пик  миналата седмица. Демонстрациите се организирали в различни предградия. Специално в това, където живее тя е сравнително спокойно.

„Само в едно от тях имаше разбит магазин преди 2-3 дни. Демонстрация имаше близо и до нас. Аз научих, че е било много спокойно, ситуацията е контролирана и от хеликоптер. При нас разбити магазини няма,  не са  и затворени, както е на други места. Денонощните магазини намалиха работното си време и затварят вече около 21-22 часа. Преди това работеха или до 23:00 часа или цяла нощ“, заяви директорът.

Бубалова сподели, че някои от нашенците в най-голямата българска общност се притесняват много от цялата ситуация. Тя обаче била от другата категория хора – на тези, които им е неприятно, че всичко това се случва и искат час по-скоро да отмине.

„Не се страхувам. Обществото е поставено пред много сериозно изпитание веднага след ситуацията с коронавируса. На никого не харесват етнически войни. В Щатите хората са много отворени, включително и българите и не обичат такова противопоставяне. Някои смятат, че афроамериканците имат същите права, както и белите. Други смятат, че почти 150 години след смъртта на Абрахам Линкълн, който премахва робството, има още какво да се желае“, уточни тя.

Според нея е интересно, че най-младото българско население – това, което е израснало в Щатите, е много по-отворени и вече приемат, че тъмнокожите трябва да се борят за правата си.

„Няма българин, който да подкрепя вандалщината. Имаме едно поизраснало българско общество, което гледа много по-далеч от това да се реши проблема на момента. Хората искат решение на проблема занапред“, добави Бубалова.

Тя коментира и ситуацията с коронавируса, която по думите й е избледняла на фона на бунтовете.

„Вече сме в трета фаза. Тук има точно определени моменти, в зависимост от случаите и броя на смъртните случаи минават в друга фаза. В третата фаза вече е малко по-свободен режима. С маски се ходи в магазините, но в много малко магазини има рестрикции за влизането на по-малко хора. Режимът не е толкова строг, колкото беше в България. За съжаление затвориха много бизнеси. Но тези, които продължават -ще оцелеят“, каза директорът.

Бубалова спомена, че и за пръв път в десетгодишната история на училището от момента, в който тя се занимава пряко с българската общност, има хора, които искат да се върнат в България.

 

Българи-мигранти гледат  към завръщане в родината

 

„И ще го направят. Това са няколко семейства, но процентът е малък, имайки предвид, че ние работим с около 500 семейства. Това ще е най-много 1% от всички. Някои смятат все пак, че тук настъпва икономическа криза, други от тях си се завръщат от чисто патриотични подбуди. Няма семейство, което да е заявило, че единствено заради коронавируса се прибират у нас. Американските училища обявиха, че обучението ще е онлайн и те планират децата им да учат от България, докато всичко отмине, така че някои ще се завърнат временно. Часовата разлика няма да е такъв проблем. Ние имаме семейство, което се прибра и всъщност до към 21:00 часа продължаваше обучението на децата по българско време, започваше следобед“, обясни тя.

Бургазлийката традиционно всяко лято се прибира в родния Бургас, но тази година ще пропусне.

 

Румяна Рангелова от Флорида: Ако не бяха новините, нямаше да разбера за проблемите

 

Друга нашенка – Румяна Рангелова от Флорида, заяви пред наш репортер, че ако не са били новините, със сигурност нямала да разбере за бунтовете. Тя живее със съпруга си в град Сейнт Питърсбърг, който е много близо до по-големия Тампа. При тях казва, че е спокойно.

„Знам, че е имало демонстрации, но те са предимно в центровете, пред полицейските участъци. При нас те са били мирни. Иначе в Тампа още в първия ден бунтът е прераснал в абсолютно насилие – разбивали са магазини, запалили са бензиностанция. Страшно е било. Оттогава насам обаче няма такива неща. От следващия ден Тампа обяви полицейски час. Никой не можеше да излиза от 19:00 до 6:00 часа. В продължение на два дена бе това. Тези дни го премахнаха вече. Имаше право да се движиш навън само по работа. Доколкото знам в момента протестите продължават, но са мирни. Имам приятели в Ню Йорк – и там нещата са ескалирали и имаше въведен вечерен час“, каза тя.

Най-пострадалата част от Тампа е била „Буш гардънс“.

„В нея има много голям увеселителен парк. Точно там са разбивани магазините. Лично аз гледах по новините – доста брутална гледка. Сигурна съм, че покрай протестиращите са излезли тези мародери да се възползват от цялата ситуация. Лично аз не съм видяла полицейско насилие. Движим се свободно по улиците, магазините си работят – няма затворени, или барикадирани поне при по-големите, които са тук“, пояснява Румяна.

Тя прави важно уточнение, че живее в Северната част на града. В повечето градове във Флорида се деляли на Северен и Южен.

„По принцип южната част винаги е с повече черно население, винаги има повече престъпления. Хората избягват да ходят там, защото има такива неща като от бунтовете. Това е ежедневие. При нас в Северната част няма такива работи“, каза нашенката.

Румяна също коментира и ситуацията с коронавируса. В момента вече в щата почти всичко било отворено. Флорида е бил един от първите щати в страната, който е започнал да премахва мерките. Това се случило още преди 3 седмици с отварянето на плажовете.

„Имаше рестрикция за спазване на разстояние между посетителите все пак. Дори и без коронавируса обаче рядко се е случвало на плажа да се събират големи групи хора. Започнаха да отварят магазините и ресторантите по същото време. При ресторантите бе позволен 25% капацитет вътре, а отвън 50%. Сега от петък работят и баровете. Вътре капацитетът е 50%, а навън е 100%. Кината отвориха от вчера. Хората не носят маски навън. Ние сме излизали по време и на карантината. Парковете през цялото време бяха достъпни. Можеше да се спортува, да ходиш по магазини. Случило ни се е само пред един-два магазина да чакаме на опашки и то събота и неделя. Не беше проблем и да излизаме на групи от по 4-5 човека. Общо взето още в началото се каза, че мерките ще падат стъпка по стъпка. Всяка седмица има нещо ново. Хората си ходят на работа. Маски не се носят навън, има и такива, които още го правят. В Ню Йорк знам, че навън продължава да е задължително носенето и карантината продължава и почти нищо не работи. При нас на много малко места ти мерят и температурата – в болници, аптеки“, обясни тя.

Признава, че вече даже и не следи статистиката. Последно заразените са били около 53 000 от 22 милиона население в щата.

„Нямали сме и такъв пик на коронавируса с по 2000 души на ден, както беше в Ню Йорк. Най-големият беше 500 души за ден“, заяви Румяна.

Флорида е и щатът с най-много възрастно население. Голяма част от пенсионерите на Америка отиват да живеят там в старчески домове, заради приятният тропически климат.

„Има много домове за възрастни хора. При тях обаче достъпът бе ограничен още в самото начало. Близките не можеха да ги посещават. Лекарите ходеха при специални мерки за сигурност“, добавя жената.

Единственият проблем на българите тук сега бил пътуването. Няма полети за България. Пътували само 1-2 авиокомпании и то не всеки ден.

„Като цяло доста българи имат купени билети още отпреди това и се вълнуват предимно от пътуването. Тази година ние поне няма да се прибираме“, завършва Румяна.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил