Сряда, 27 Яну 2021
    
Бизнес

Българите си търсят почивките в Турция и Гърция

  09.06.2020 12:26  
Българите си търсят почивките в Турция и Гърция

Дона МИТЕВА

Запитвания, а и записвания има за почивки в двете съседни държави Турция и Гърция, установи репортерска проверка. За Слънчев бряг и Свети Влас никой не пита. Ако други години голяма част от нашенци са ходили в късната есен на почивка на юг от България, за да си удължат сезона, тази година има интерес и за юли и август. Категорично рекламираните отстъпки от цените по нашите курорти не се случват на практика и това е причината нашенци да бягат на юг.

„Не виждам оферти у нас с намалени цени. Ако има намаления, те са до края на юни – това, което е било и предходни години“, категорична е Йоана Демирева, от туристическа агенция, и допълва: „Въпреки че обяснявам надълго и широко, че тези два месеца е адска жега там, хората са категорични, че това не им пречи, искат си почивката в чужбина“. Записванията в момента, които се предлагат от контрагентите са на базата на миналогодишните оферти. Специално за Турция има завишение. Ако седемдневна почивка миналата година в началото на октомври е била 450 лева, то тази година за малко по-късен период е 585 лева за четиризвезден хотел, дава пример Демирева.

Тя самата е притеснена от всички разнопосочни сигнали, които идват в бранша.

„Хотелите и в Турция и Гърция още не работят. Не знам как се прави резервация за хотел, който не работи… но пък има сериозни запитвания“, обяснява тя.

Основният мотив на нашенци да предпочитат плаж зад граница, е, че цените там са много по-приемливи. Това потвърждава и Демирева: „Комплекс около Пловдив за две нощувки за двама възрастни и две деца иска 750 лева. В Бодрум петзвезден хотел на плажа за седем нощувки отново за двама възрастни с две деца е 1600 лева. И това е една от скъпите оферти. В Гърция – модерни вили, които са на Халкидики и са много модерни за 10 нощувки – цената е 4 хиляди евро. На пръв прочит звучи много, но там има от 3 до 5 спални, с много екстри“.

Предвижданията са, че след първи юли, когато се видят реално отворените места за настаняване и хората, които искат да ги посетят цените, особено в Турция, ще паднат.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил