Вторник, 26 Яну 2021
    
Бизнес

От череши може да се печели

  06.06.2020 17:40  
От череши може да се печели

Дона МИТЕВА

Предприемачът Вежди Орманов е превърнал черешите от хоби в бизнес, поставен на нови основи. По негови думи тазгодишната кампания не е по-различна от предходни. Череши за прясна консумация в Европа и в трети страни е предметът на дейност, с която се занимава. Калибърът и качеството на продукта, който се предлага е съвсем различен от конвенционалните плодове. Със самочувствието на единствени в страната, които отглеждат по модерен начин, модерни сортове череши,  Орманов и хората, които работят с него, са категорични, че от череши може да се печели. След десет години усилия, вече от две години, те имат реални резултати. Всичко се случва с много знания, добри инвестиции и търпение.

 

И при плодовете има мода

 

„Досега, което е правено в бизнеса с черешите, вече е демоде. Сортовете, които бяха актуални преди 10-15 години, не стоят добре на пазара, за да изкарват прилични доходи. В България най-популярните сортове са „Ван“, „Бинг“, „Ламберт“ – нито един от тези сортове не може да е с размери/калибър 28+, 30+, 32+, каквото е търсенето в Европа. Това, което се е изнасяло преди години – вече няма търсене на европейския пазар“, коментира Орманов. И си припомня, че когато започва да се занимава с череши, за самия него е било изненада, но и предизвикателство да се намерят  точните сортове с новата големина и вкусови качества.

Той е категоричен, че сортовете, които произвеждат, а те са специално селектирани, и част от 800-декаровата градина, която вече плододава, ще реализират в Германия, Нидерландия, Англия, Беларус и Украйна. За последните две страни се предлагат по-малък калибър череши като 26+.

Реализирана е селекция от седем-осем сорта, подбрани в съответствие с климатичните условия и почвата на Бургаски регион от повече от 20. Първият узрява около 25 май, а останалите през седмица – две. Достигането до точните сортове е плод на обикаляне по света – там, където са  най-добрите производители на този плод.

„Сега вече имаме самочувствието, че произвеждаме и предлагаме стока на европейско ниво“, категоричен е Орманов. Не скрива, че той и хората около него, са минали през доста препятствия и всичко са учили сами по метода „проба грешка“. Защото у нас няма подготвени агрономи, които да работят с новите сортови предизвикателства, поднасяни от пазара. „На нас вече ни се промени визуалната представа за черешите – тези, конвенционалните, ни се струват като дренки“, казва производителят.

Сезонът на черешобера е около 60 дни. Съответно за тези селектирани сортове, предпочитани от чуждия купувач, има висока цена. Според калибъра,  качеството и сезона, цената варира от 2.60 до 3.40 - 3.50 евро за килограм.

Най-ранните експортно ориентирани череши, тази година са заминали за съседна Румъния, не с тирове, а с микробуси. Сега стартира брането на средноранната за чужбина, обяснява Орманов.

 

В черешовата градина – с маска и ръкавици

 

Кметовете от населените места, на територията на които се намират градините, са спуснали разпоредби на фирмата на Орманов, а те важат и за всички останали собственици на черешови градини –  да се работи с ръкавици и маски.

„При нас идват качествени берачи, защото при 50 стотинки на килограм, ако набере един човек 200 килограма – взема сто лева надник. Дърветата ни са нискостеблени. Черешата, която е калибър 30+, тежи около 14 и 15 грама, другата 24+ е около 8 грама. Дали ще откъсне човек от единия вид, или от другия, движението е едно и също, но при нас се трупат килограми. Затова и хората са по-внимателни“, обяснява предприемачът. Средно надниците са от 40-80 лева. И тук се опитва да се привнесе европейският опит и да се наеме фирма, която да осигури и гарантира работната ръка, за да се облекчи счетоводството и гарантира добрата работна ръка.

 

Подготовката за дългия път

 

Специална подготовка се прави на набраните плодове, на които им предстои да се транспортират зад граница. Тя се извършва в базата в село Караново, Айтоско, в близост до насажденията. Там набраните плодове минават шоково охлаждане с ледена вода за 8-10 минути. След това има допълнително измиване и дезинфекция, после в калибровъчната машина, която ги сортира, като започва от размер 26+ и стига до 32+. Съответно най-едрите са и най-скъпи. Така подготвените череши се слагат в специални пликове, където плодът може да остане до тридесет дни, доохлаждат се и са готови за транспорт. А транспортът обичайно се осъществява с хладилни камиони.

 

 Застраховат плода

 

Плодовете, които потеглят за Западна Европа се застраховат, защото са скъпа стока. Това е и изискване на чуждите контрагенти. Един ТИР, натоварен с най-едрите череши, набрани от Бургаски регион, струва 45-50 хиляди евро.

„По магазините в Германия съм виждал миналата година плодовете, което аз съм изпращал от тук на три евро, същата череша там да струва десет. Вече втора година самите контрагенти от там търсят бургаските производители на едрите череши. А те работят с големи вериги от магазини директно.

Любопитен факт е, че тази година са получили запитвания за износ на плода и от страна на Саудитска Арабия - Дубай за ранните сортове, но заради затруднения с каргополетите покрай коронапандемията не се е реализирала офертата.

И на вътрешния пазар също се предлагат в определени магазини новите сортове. Проблемът на производителите е в това, че се заявяват малки количества, а за тях е далеч по-добре да се работи с ТИР-ове. Цената на стоката, която се предлага на вътрешния пазар, производителите се стремят да държат приемлива, защото в нея не се влагат допълнително средства за обработка, а и разстоянията, на които пътува, са кратки.

 

Сметките

 

Ако един собственик на 20 декара череши реши да обработва насаждението с препоръчаните по европейски изисквания и съвременни препарати – то ще му излезе 500-600 лева. Това е непосилно. „Ние ги даваме тези пари и затова търсим и европейската цена. Отглеждането на един декар от градината за година струва близо 700 лева, че и повече. Двеста лева е обвързаното подпомагане и ние дотираме останалото. Но при нас аритметиката излиза. А при останалите – не. При конвенционалните сортове череши 24+ добивите се около 500 килограма на декар, а при нашата селекция добивът достига до 1500 кг на декар, при среден калибър 28+“, обяснява Орманов, доказвайки, че един добре обмислен бизнес план може да изкара печалба и там, където мнозина намират само ядове и притеснения.

С надеждата зачестилите дъждове да не съсипят реколтата, всички собственици на черешови градини започват да берат плода. Проблемите – стари и нови, ги има.

Печалбата – дано в повечето случаи да не остане за косерите, които с нетърпение кръжат над масивите и чакат своя звезден миг.

А цените да позволят на потребителите, стресирани от Короната, да сложат на трапезата си  от плода – не на бройка, а в изобилие.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил