Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Започва кампания Преоткрий бургаските музеи

  04.06.2020 13:07  
Започва кампания Преоткрий бургаските музеи

Регионален исторически музей - Бургас започва кампания под надслов: „Преоткрий бургаските музеи“. Инициативата е насочена към обществеността, към бизнеса в морския град и към всички, които имат желание да подкрепят развитието на музейното дело в Бургас. Подробности около провеждането на кампанията ще бъдат представени по време на пресконференция, която ще се проведе на 5 юни /петък/, от 11:00 часа, пред сградата Етнографския музей – Бургас на ул. „Славянска“ 69.  

Регионален исторически музей – Бургас е с територия на дейност в цялата Бургаска област. Той представя четири основни експозиции. В Археологическия музей са представени находки от праисторическите селища и могили в Бургаския регион, тракийски паметници, артефакти от римската епоха, от Византия  и от времето на Българското средновековие. Могат да се видят множество уникални експонати, голяма част от които са единствени по рода си и заемат достойно място в съкровищницата на световното културно наследство. В Етнографския музей е представена фолклорната култура на населението от Странджа и Източна Стара планина от 18-20 век. Историческият музей показва единствената по рода си изложба „История на Бургас“, колекция от възрожденски икони и експозиция на европейски предмети на лукса от 18 и 19 век. Природонаучният музей на Бургас е единствен в Югоизточна България. В него са експонирани образци от флората и фауната на Черно море, на Странджа и Източното Старопланиние. Особен акцент е поставен върху птиците от Бургаските езера, които са обстойно представени. Може да бъде видяна и богатата колекция от минерали и скъпоценни камъни, която сама по себе си е едно истинско съкровище.

Как цялото това богатство и свързаната с него информация би могла да достигне до повече любознателни посетители? Отговор на този въпрос ще се опитаме да дадем по време на предстоящата пресконференция, съобщават от Музея.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил