Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес

Сушата удари пшеницата в региона

  29.05.2020 15:24  
Сушата удари пшеницата в региона

Дона МИТЕВА

 Трагично е положението с есенниците в региона. Очаквам средният добив да е около 250 килограма от декар, при положение, че миналата година бе дори над 400. Никога не съм вярвал, че в райони като Камено и Долно Езерово  ще има ниви, които изобщо няма да се жънат. Богати земи с 60 - 70лева рента изобщо няма да се жънат. Това коментира Илия Проданов, зам. председател на Националното сдружение на зърнопроизводителите и председател на неговия клон „Маркели“. „725 000 декара пшеница има в областта – 30% от тях са в добро състояние, 30% - в средно състояние, 30 % в незадоволително. Доста заявления има за пропаднали посеви. Голям брой от хората не подадоха заявления – няма да развалят пшениците, защото тук няма как да се сее втора култура и да се разчита на това тя да стане. Най-зле  са районите край Несебър, северно от Бургас, Айтос, Карнобат, около Камено и Руенско“, коментира зърнопроизводителят.  По негови думи голяма част от нивите изобщо няма да бъдат ожънати. Дъждовете, които падат през последните дни не вършат никаква работа.

Заради засушаването  съществуват локални проблеми с реколтата, коментира Венцислав Върбанов, председател на  Консултативния съвет по зърното  към Министерството на земеделието, горите и храните. „Това са районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област. Проблеми има и в Южна България“, каза той.

Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година, прогнозира министър Десислава Танева. „Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени“, каза тя след приключилия Консултативен съвет.Тя заяви, че страната ни ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, каза още земеделският министър. За тези, които са под 100% няма държавна помощ.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил