Сряда, 10 Фев 2021
    
Созопол

Поставят паметна плоча за Дървото на мира в Созопол

  29.05.2020 09:57  
Поставят паметна плоча за Дървото на мира в Созопол

Пробегът на мира е международна щафета, посветена на хармонията и единството между хората от цял свят. От ръка на ръка и от държава на държава чрез него се предава Факелът на мира, който от март до октомври тази година трябваше да обиколи цяла Европа.

С оглед настъпилата извънредна ситуация обаче, този път Пробегът продължава да се провежда виртуално. За щастие именно това позволява на все повече хора да се включат в него чрез различни активности, посветени на мира.

Като част от инициативите на Пробега в България днес, 29 май, в Созопол ще бъде поставена паметна плоча за Дърво на мира, посадено лично от кмета на града Тихомир Янакиев.

На специална церемония ще бъде връчена и наградата "Почетен факлоносец на мира" на ученичката от 6-ти клас Теодора Филева, победител в конкурса за есе на тема "Победа, мир, обединение". Церемонията, на която са поканени всички граждани и гости на Созопол, ще се проведе от 13 часа в Морската градина на града.

Този приз традиционно се връчва на забележителни личности, които служат на света, като вдъхновяват хората от своето обкръжение, градове и цели нации чрез собствения си живот и дела. Малка част от чуждестранните лица, удостоени с наградата са: Херман ван Ромпой, Карл Люис, Архиепископ Дезмънд Туту, Мишел Жан, Тегла Лоруп. А сред българските личности това са: Йорданка Фъндъкова, Евгени Иванов, Теодоси Спасов, Йордан Йовчев и други.

От сдружение Пийс Рън България съобщават, че до момента нашата страна взема активно участие с подкрепата на българските Общини и училища. Призоваван е да участва всеки, който желае да пробяга няколко километра с логото на Peace Run, да изпее песен, да изпрати своя рисунка или съчинение на тема "Мир".

Получените творби и видео послания от ученици, спортни клубове и всеки, който е ентусиазиран да участва, биват публикувани на официалния сайт на Peace Run, както и на българската интернет страница на Пробега www.peacerun.bg. На нея може да получите и повече информация за това как да станете част от виртуалното преминаване на Пробега на мира през Европа.

"О, мечтатели за мир, елате,
нека вървим заедно.
О, любещи мира, елате,
нека бягаме заедно.
О, служещи на мира, елате,
нека пораснем заедно!"

Шри Чинмой

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой - международно признат философ, художник, поет и спортист, който посвещава живота си на изграждането идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури, като привърженик на идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

От 1987 година "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" преминава през повече от 150 страни по целия свят. Милиони хора, деца, бегачи и световни политически лидери са взели участие в международната щафета. За тези 33 години са изминати приблизително 500 000 км, което се равнява на повече от 14 обиколки около Земята.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление