Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Продават терена на „Македония“ и „Христо Ботев“

  27.05.2020 15:20  
Продават терена на „Македония“ и „Христо Ботев“

 

Позволеното строителство е до три етажа с таван

 

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас реши, че теренът на ъгъла между  улиците „Македония“ 37 и „Христо Ботев“ 50 ще бъде продаден на частния собственик за 219 000 лева. Докладната предизвика дълги дебати, тъй като живеещи в съседните блокове организират петиция срещу застрояването на терена. Притесненията им са, че ще бъде построена 8-9 етажна сграда и няма да има зеленина, както „Черноморски фар“ писа.

Красимир Калудов от СЕК каза, че е важно да има баланс между обществения интерес и този на бизнеса. За пример той даде две решения на Общински съвет – Бургас от миналата сесия за отчуждаване на два терена в „Изгрев“. Там също имало притеснения от живеещите, че ще има застрояване. Като друг пример за съобразяване с обществения интерес Калудов посочи примерът с подземната улица.

„Въпреки добрата инициатива на общината, живеещи наоколо не харесаха идеята и тя така и не се реализира. Хората са се активирали, събрали са подписка и искат да бъдат чути. Не искат до домовете им да се строи. Вие ще прецените кое е по-важно - интересът на предприемача или желанието на хората“, посочи общинският съветник.

Бойчо Георгиев от ГЕРБ обясни, че според него балансът е намерен с тази докладна записка. Зелени площи няма да се унищожават. Това коментира и пред наш репортер Живко Димитров от „Общинска собственост“ към Община Бургас. Георгиев също така заяви, че собственикът на част от терена има вещно право на строеж. В такъв случай нищо не можело да се направи.

„Обществеността е подведена. Не става въпрос за висока сграда, а за три етажа плюс таван. Процедурата си е законна. Практиката при вещно право на строеж е да се довършват процедурите и да влизат пари в бюджета“, обясни той.

Красимира Маркович определи като добър примера на Калудов с имотите в „Изгрев“, но тук случаят бил различен заради вещното право на строеж. Тя също помоли гражданите да не се подвеждат, че ще има някаква висока сграда там.

„Това е един добър приход за общината, с който ще се попълнят дупки в бюджета“, каза тя.

Яснота по казуса внесе в зала Живко Димитров от „Общинска собственост“. Позволената височина е 12 метра, кинтът – 2, озеленяването е 30%. И той каза, че става въпрос за триетажна сграда плюс таван.

„Когато ви докладвах стратегията за общинската собственост ви обясних, че основен приоритет са обременените с чужди права имоти. Когато има вещни чужди права, имотите са изключително трудни за управление и разпореждане. С вещни права нищо на терена не може да бъде извършено без съгласието на собственика. Нашата собственост върху такава земя е формална, защото са извадени всички права, тъй като вещните права имат приоритет над собствеността“, каза Димитров.

Той обясни пред местния парламент, че в тази ситуация има два варианта. Първият е да не се извършва това разпореждане, Общината няма да придобие нищо и в бъдеще заради вещните права. Вторият е Общината да получи приход от неизползваема земя.

Константин Бачийски от СЕК обаче заяви, че е трудно да се приеме двойния аршин в работата на администрация и част от общинските съветници.

„Правилно каза Калудов за отчуждаването в „Изгрев“. Тогава вадим пари от бюджета да купим чужда собственост, а с други парцели ще пълним бюджета. Подобен беше случаят с напълно частния имот до ОУ „Любен Каравелов“. Там заради обществения интерес решихме да отчуждаваме“, каза той.

Бачийски спомена, че има притеснение, че параметрите могат да бъдат променени, дори и сега да не позволяват високо строителство. Като пример той даде сграда на площад „Тройката“. Бойчо Георгиев обаче каза, че няма как на 200 кв.м  да се построи някаква огромна сграда.

Станимир Апостолов не прие обвиненията в двоен аршин и припомни на Бачийски, че именно СЕК са защитавали коренно противоположна позиция предния мандат. Той каза, че в един такъв случай в „Славейков“ Георги Манев бил яростен защитник за бизнеса.

Според Калояна Живкова от ГЕРБ точно думата на хората от района е била чута от администрацията и даде пример за многоетажен паркинг, който е бил отхвърлен от живеещите наоколо и не се е реализирал.

Общинският съветник Милен Ненчев също взе отношение по темата. Самият той призна, че рядко се изказва от трибуна в залата, тъй като разчита на добре подготвените докладни от колегите му. Тук обаче като шеф на РДНСК-Бургас той коментира професионално.

„По Общ устройствен план (б.а. ОУП) на това място може да бъде изградена 8-етажна сграда. Никой не е възразявал срещу това. Със сегашния Подробен устройствен план (б.а. ПУП) се намалява височината. По ОУП се допуска кинт 5, с ПУП-а е намален наполовина. Плътността на застрояване по ОУП е 100%, по ПУП – 50%. Комфортът на живущите е важен. Няма данни за неодобрение срещу ОУП-а. Една-единствена жалба има срещу комин на заведение. Да, ще се появи сграда, но ще се появи и паркинг, ще има и площ за озеленяване, която досега я няма. Не се нарушават човешки права“, спокойно обясни съветникът от НФСБ.

Ненчев призова и за прекратяване на дебатите. След крайното гласуване с 35 гласа- „за“, 6 - против и шестима въздържали се  докладната бе подкрепена от Общински съвет – Бургас.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил