Понеделник, 25 Яну 2021
    
Бизнес

Петър Русев, старши спасител: По един на пост – мисия невъзможна

  27.05.2020 12:27  
Петър Русев, старши спасител: По един на пост – мисия невъзможна

Дона МИТЕВА

Дни преди официалното откриване на плажния сезон спасителите в Бургас тънат в невидение и се ядосват. Промените, които от туристическото министерство предлагат – да бъдат по един на спасителен пост, а самите постове да се намират на по 150 метра отстояние, приемат като лоши.

„От 1964 година на пост има по двама, а е имало и периоди в които спасителите са били по четирима на пост. Как си представяте един човек – десет часа сам на вишката? Той няма ли нужда да отиде до тоалетна, да пие вода и разни съвсем обикновени човешки неща?“, ядосва се Петър Русев, един от доайените на водното спасяване в Бургас.

По негови думи в разгара на сезона на големите градски плажове това е мисия невъзможна. Той припомня за мъртвото вълнение юли и август, когато има доста инциденти. „Обикновено тогава при инцидент влизаме по двама, като първият е вързан с въже, а колегата му го осигурява и при нужда издърпва“, обяснява бургазлията.

Той, а и колегите му се надяват промяната в наредбата за водното спасяване да не бъде приета. Възражение срещу това да се правят икономии на концесионерите от спасители са изпратени от БЧК във Варна и Бургас, мотивирайки се, че животът на плажуващите е по-важен.

На този етап още никой не бърза да наема спасители масово и да обявява съответно заплати и екстри, които ще даде на водните гардове за това необичайно лято. По непотвърдени информации, които те обменят помежду си на малките плажове са в готовност да сложат по един. „Знам, че се говори и някой плажове да останат неохраняеми, където е възможно. За малките ивици може да сработи и това да има по един колега на смяна, но за Бургас – категоричен съм, че това е неразумно решение. Особено в разгара на сезона, когато няма къде яйце да хвърлиш по пясъка“, категоричен е Русев.

Виолета Радева, директор на Български червен кръст (БЧК)-Бургас коментира: „Има онаправено официално становище от ръководството на БЧК по отношение на броя на спасителите към предложението на МТ те да са по един на пост. Ние сме против това да бъдат по един. Един спасител - сам на поста не може да упражнява ефективно дейността си. Що се касае до предложението  разстоянието между постовете да се увеличи на 150 метра също становището е, че има известна логика, но на някои плажни ивици, които не са национални туристически обекти – може това да се приложи. Но  задължително трябва да има оценка на риска. Фокусът трябва да е върху безопасността на плажуващите“.

На 29 май ще  приключи първия за годината курс с изпит за спасители на басейн. Следващата седмица ще бъде организиран и курс за спасители на море.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил