Неделя, 07 Фев 2021
    
Бургас

За терена на „Македония“ и „Христо Ботев“-зелените площи остават

  27.05.2020 11:25  
За терена на „Македония“ и „Христо Ботев“-зелените площи остават

Предвижда се четири, а не осеметажна сграда

Силвия ШАТЪРОВА

За ъгъла на улиците „Македония“-37 и „Христо Ботев“-50 се предвижда строителство на четириетажна сграда, а не на осеметажна сграда, както се твърди от жители на съседни блокове. Днес те внесоха подписка с искане общината да не продава свой терен на собственика на павилиона там, защото той ще предвижда застрояване до Детска градина „Раковина“.

Павилионът е известен на старите бургазлии като пункт за  продажба на нафта, изграден е преди точно 50 години срещу детска градина "Раковина“, има и зелена площа като теренът е до големия блок, разположен на ул.“Христо Ботев“.От години там има скара, а собственикът на павилиона е поискал да закупи и съседния общински терен,  за да реализира строителство. Процедурата тръгва преди три години.

„Касае се за сграда с вещни права на строеж, за която има съставен акт за държавна собственост, в последствие е била предмет на две предварителни сделки, последната на дружеството, което го притежава“, заяви Живко Димитров-директор Дирекция „Общинска собстевност“.

Направена е разработка за УПИ и процедурата е обявена на всички съседи. Последва жалба от заинтересовани лица, които живеят в блока на "Христо Ботев"-50 и решение на съда от януари тази година.

„Подробният устройствен план предвижда четири етажа плюс тавански помещения с основа 100 квадрата. Не съм сигурен дали предвижданията могат да бъдат реализирани, имайки предвид 30 % озеленяване и 56% плътност при интензивонст 2.“, заяви още Димитров.

Той е категоричен, че няма да се засегнат зелени площи,  те ще останат, а паркингът на бъдещата сграда ще бъде на мястото на зарзавачийница.

"Зелените площи към Ботева си остават за озелянаване. В момента е ситуацията е такава каквато ще е и в бъдеще", заяви още Димитров.

В петицията си хората натояват обаче общината да не продава терена и да го остави като зелена площ.

Това е възможно едва след отчуждителни процедури за придобиване на въпросната сграда, което е лишено от финансова логика.

За каква сума ще бъде продаден терена ще трябва да решат общинските съветници след час, когато започва обсъждането на докладната.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син