Вторник, 02 Фев 2021
    
Бургас

При липсата на кондукторки плъзнаха гратисчии

  25.05.2020 12:26  
При липсата на кондукторки плъзнаха гратисчии

„Бургасбус“ ги дебне с видеонаблюдение

 

Георги РУСИНОВ

 

При липсата на кондукторки в месеците на извънредно положение, а сега и извънредна обстановка, в градския транспорт плъзнаха гратисчии. Моделът е следният – влизат, преструват се, че се чекират и разчитат до края на дестинацията им да не се качи контрола. В доста от курсовете след определени часове няма кондукторки, тъй като са на 4-часов работен ден, във връзка с коронавирусната пандемия. Явно находчиви хитреци са забелязали този факт и опитват да спестяват от пътувания в електронните си карти.

Наш репортер стана свидетел на пореден случай, в който нормално изглеждащ господин бе „хванат“ от контрольорка, която се качи на проверка по време на курс за Меден рудник. Когато му бе поискана картата за проверка дали се е валидирал, той започна да увърта. В крайна сметка, мина преглед през проверяващия апарат, който показа, че не се е чекирал. Контрольорката заяви на шофьора да спре, тъй като още бе близо до спирката и да отвори вратата.

„Този господин го познавам, редовно пътува без да се чекира“, каза тя. Той пък зачудено я запита: „Кой ви ги даде тези машинки, бе?“ и слезе.

Управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев обясни, че кондукторки няма в часовете след 19:30 часа, тъй като тогава пътникопотокът е по-малък. Първоначално до последно продаващите билетчета са работили до 16:00 часа. След като обаче народът взе да излиза на работа и разходки, интервалът е увеличаван няколко пъти, за да стигне до 19:30 часа.

„Следим пътникопотока и постоянно променяме работното им време. Тези, които бяха в отпуск ги върнахме. Отделно от това проверителите са увеличени като бройка. Трудно е да се каже в тази променяща се ежедневно ситуация колко са гратисчиите. Сигурно има пропуски, но според мен е минимален, защото във фирмата има постоянно видеонаблюдение. Тяхната задача е да следят в автобусите, в които няма кондуктори, шофьорите дали си вършат работата, таксуват ли“, обясни той.

Драгнев добави, че проверяват и пътните листи на шофьорите дали при тях са се качвали проверители.

„На практика остават минимален брой курсовете, в които не се е качил такъв. Градът сме го разделили на зони, ако в едната не се качи проверител, то в другата ще се качи. Целта е да се сведе до минимум гратисчийството. В момента, в който се нормализират нещата, ще върнем кондукторите на 8 часа“, заяви управителят на общинския превозвач.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте