Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

За деца, завършили подготвителна група на ОДЗ през лятото да се плаща такса 18 лева, а не 100

  21.05.2020 16:03  
За деца, завършили подготвителна група на ОДЗ  през лятото да се плаща такса 18 лева, а не 100

Майка на дете в предучилищна възраст се е обърнала за помощ  към обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев. „Госпожа Д. казва, че при създалото се извънредно положение, когато единият, или и двамата родители в семейство са останали без работа, такса от 100 лв. не  предразполага към посещаване на детско учебно заведение. Тя споделя, че е разумно да се преосмисли таксата за лято 2020 год., така че да се даде възможност на родителите да работят, а децата да не бъдат лишавани от посещение на ОДЗ“, пише в писмо до кмета Димитър Николов омбудсмана.

Иначе казано, за летния сезон тази година таксите за посочения период от юни до края на август, остават в размер на 100 лв. месечно. Тази сума е пет пъти по-висока от  месечната такса от 18 лв. за останалия период на посещение на детската градина.

„Тази ситуация предполага от една страна засилено желание за посещаемост на детските градини, защото родителите вече са изчерпали отпуските си,  нуждаят се от доходи и  ще трябва да започнат работа, а от друга страна посещението е съпроводено със заплащането на месечната такса  в размер, който едва ли всяко семейство ще може да си позволи“ обобщава Стамболиев.

Предвид извънредната ситуация той предлага родителите на деца, завършили подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас, при посещение на детска градина в период от 01.06. до 31.08  да заплащат такса в размер, сведен до размера на таксата, заплащана по време на останалите месеци в годината.

„Предложението ми не е свързано с освобождаване от задължение за заплащане на такса, а с промяна в размера на таксата, касаеща само посочената възрастова група, за определен период и е само за тази календарна година“, пише до кмета Николов омбудсмана.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил