Неделя, 31 Яну 2021
    
Култура

Бургас ще отбележи 24 май с камбанен звън и „Върви, народе възродени"

  21.05.2020 15:24  
Бургас ще отбележи 24 май с камбанен звън и „Върви, народе възродени\

На 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - се прекланяме пред святото дело на братята Кирил и Методий и всички просветители, допринесли за съхранението на българската духовност и култура.

По традиция на тази дата Община Бургас организира множество прояви, в които участват представители на всички културни институти. През настоящата година ще отбележим по различен, но достоен начин най-светлия български празник.

Точно в 12.00 часа на 24 май, неделя, камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици. В същото време на открито пред входовете на отделните културни институти ще бъде пусната на запис емблематичната песен "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

В отбелязването на празника ще се включат солистите на Държавна опера - Бургас. Те ще пеят от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас. Ще ги чуе на живо всеки, който дойде на площад "Атанас Сиреков".

Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще започнат своя празничен поздрав в 12.00 часа с "Върви, народе възродени", след което ще прозвучат произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини.

Музикален поздрав ще отправи и вокален ансамбъл "Фортисимо" с изпълнения от терасата на Културен център "Морско казино" отново в 12.00 часа.

От Регионален исторически музей - Бургас са помислили за най-малките посетители - от 11:30 до 13:00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малките художници ще могат да творят свои картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий. Предвидени са и други детски игри за забавление. В празничния ден Регионален исторически музей - Бургас ще работи от 09:00 до 17:00 часа.

От 11:30 часа РБ "Пейо Яворов" (ул. "Богориди" № 21) организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов "Не съди книгата по обвивката". Всеки ще може да си "подари" книга за празника, но ще разбере по-късно коя е тя. Пред библиотеката ще бъде представен и литературно-художественият алманах "Море". 

Традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура, ще бъде открита на 24 май пред залата на ул. "Александровска" №22 от 12:30 часа. Ще бъде връчена наградата за "Млад художник на годината" на името на Руси Стоянов, която се дава за творчески постижения на млади художници. Тази година номинираните са: Георги Георгиев, Елисавета Ангелова и Кристия Тодорова.

Всички събития, включени в празничното отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще протекат при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и физическа дистанция.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте