Сряда, 27 Яну 2021
    
Бургас

Природозащитници скачат срещу евентуален Делфинариум в Бургас

  20.05.2020 10:13  
Природозащитници скачат срещу евентуален Делфинариум в Бургас

От Общината обявиха, че няма конкретика по темата

 

Георги РУСИНОВ

 

Природозащитници алармират срещу евентуално построяване на Делфинариум в Бургас. „Последната Клетка“ съобщават за внесено инвестиционно предложение за изграждането на комплекс от Делфинариум и Тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични животни.

„Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и редица действащи закони и директиви за защита на животните”, посочват природозащитниците.

По думите им предложението включва съоръжения за дресировка и представления с видове животни, които са забранени за използване в представления.

„Също така предвижда държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 метър до 4,5 метра на открито, но не се предвижда защита от слънцето за тях. Известно е, че в подобни съоръжения по цял свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, понякога водещи и до смърт. Такива случаи са документирани включително в делфинариумите във Флорида (12 метра дълбочина) и Антиб, Франция (10 метра дълбочина), съобщават още от „Последната Клетка“.

Заради това те са категорични подобно инвестиционно намерение изобщо да бъде одобрени и се надяват администрацията да не дава „зелена светлина“ на „поредното безумие“ по техни думи.

„На фона на нарастващото възмущение на обществото, нарастващото отхвърляне на употребата на чувствителни животни за забавление, и глобалната тенденция за закриване, а не откриване на нови делфинариуми, това е недопустимо. Между делфинариумите и хуманните човешки ценности има неразрешимо противоречие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните“, заявяват екоактивистите.

„Последната Клетка“ защитава животните от експлоатация и работи за развитието на добре информирано гражданско общество по отношение на етичните, модерни и хуманни практики спрямо животните и природата.

От пресцентъра на Община Бургас заявиха, че към този момент няма никаква конкретика по темата.

Последният опит за изграждане на Делфинариум в Бургас се срина с гръм и трясък след дългогодишни мъки. Съоръжението трябваше да е част от една грандиозна идея.

Договорът за представяне на концесия с цел изграждане и експлоатация на Океанариум в парк „Езеро“ бе прекратен преди малко повече от година – през март 2019-а. Той бе между Община Бургас и „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ и бе сключен през 2013-а. С него се целеше предоставяне на концесия за проектиране, строителство, управление и поддържане на парк „Океанариум“. Предмет на концесията бе извършване на строителни и монтажни работи по цялостно изграждане на воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк „Езеро“ от и изцяло за сметка на концесионера срещу получаването на приходи. Условието беше да се изградят в срок от 5 години, считано от датата на влизане в сила на договора (19.06.2013), елементите от обществен интерес - делфинариум, океанариум, развлекателно-познавателен комплекс и аквапарк.

Петгодишният срок обаче не бе спазен. Изплащаха се концесионни такси, вадиха се наново екологични оценки. Строителство на Океанариума обаче така и не започна, въпреки множеството последвали процедури с цел стартирането му. След всички неуспешни опити, дойде и закономоерният край за прекратяване на договора между Община Бургас и „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил